Anbefaler vaksine mot smittsomme meslinger

Gode grunner: – Det er to gode grunner til å vaksinere seg. Den ene er å redusere sannsynligheten for at man selv blir syk av sykdommen. Den andre er å redusere risikoen for at andre blir syke, sier helsesøster Kristin Andresen ved Helsekontoret for migrasjon, smittevern og vaksiner.

Gode grunner: – Det er to gode grunner til å vaksinere seg. Den ene er å redusere sannsynligheten for at man selv blir syk av sykdommen. Den andre er å redusere risikoen for at andre blir syke, sier helsesøster Kristin Andresen ved Helsekontoret for migrasjon, smittevern og vaksiner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Dersom meslingutbruddet i Göteborg når Ringerike, viser antall vaksinasjoner at det er for lav dekning til at vi har god nok flokkimmunitet.

DEL

Helsekontoret har nettopp meldt at det i disse dager pågår et meslingutbrudd i Göteborg i Sverige. Norske myndigheter understreker viktigheten av å følge det offentlige vaksinasjonsprogrammet.

Statistikken viser at bare 86,6 prosent av alle 16-åringene i dag, er fullvaksinerte mot meslinger. For at befolkningen skal ha god nok dekning må minst 95 prosent være fullvaksinerte mot sykdommen, opplyser Helsekontoret for migrasjon, smittevern og vaksiner i Hønefoss.

Vaksinen mot meslinger er en av tre komponenter i den såkalte MMR-vaksinen, som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet. De to andre komponentene i trippelvaksinen er mot kusma og røde hunder. Den første trippelvaksinen tilbys når barnet er 15 måneder, samt at barna får tilbud om revaksinasjon i 6. trinn på barneskolen. Dosene i trippelvaksinen gir beskyttelse livet ut.

LES OGSÅ: Kommuneoverlegen: – Venter flere influensatilfeller i distriktet

Mange takker nei

Årsaken til at sykdommen fra tid til annen blomstrer opp i vår del av verden, er at noen foreldre takker nei til at deres barn skal vaksineres. Grunnene til det kan ofte være usikkerhet i forhold til om vaksinen i seg selv kan føre til andre helsekomplikasjoner.

Meslinger er en virussykdom som beskrives som svært smittsom.

Den regnes for å være den alvorligste barnesykdommen, men smitter også de voksne. Sykdommen er ille i seg selv, men den kan i sjeldne tilfeller også føre til alvorlige sekundærinfeksjoner som lunge-, øre- og hjernebetennelse.

Symptomene på meslinger starter ofte med feber, hoste, lysskyhet, øyekatarr og/ eller forkjølelse, før man får lyserødt utslett over hele kroppen. Utslettet begynner ofte bak ørene eller i ansiktet.

I mars 2017 slo World health organization (WHO) alarm om meslingutbrudd i Europa. Hvert år dør nesten 120.000 mennesker av meslinger på verdensbasis.

Ønsker bedre flokkimmunitet

Folkehelseinstituttet gikk derfor torsdag ut med en anbefaling om at alle som arbeider med syke og sårbare personer bør være vaksinert, dersom de ikke er immune etter gjennomgått sykdom.

– Det er to gode grunner til å vaksinere seg, sier smittevernansvarlig helsesøster Kristin Andresen i Ringerike kommune.

– Den ene er å redusere sannsynligheten for at man selv blir syk av sykdommen. Den andre er å redusere risikoen for at andre blir syke. Det siste kalles flokkimmunitet og er et viktig prinsipp for å beskytte dem med svakest helse, sier hun.

Meslingvaksinen er gratis for alle i grunnskolealder, mens voksne må betale for konsultasjonen på Helsekontoret. Er man imidlertid født før 1960, regner folkehelsemyndighetene med at du har hatt sykdommen. Infeksjonen gir i likhet med vaksinen, livslang immunitet.

– Er du derimot usikker på om du er vaksinert, er det ingen risiko ved å la seg vaksinere, sier Andresen.

Det finnes ingen behandling dersom du har fått viruset. Lurer du på om du er smittet, bør du imidlertid kontakte lege. Den som er syk bør ha ro og hvile, og drikke godt. Inntak av febernedsettende midler kan også lindre.

Er du i tvil eller har flere spørsmål, bes du kontakte Helsekontoret for migrasjon, smittevern og vaksiner i Hønefoss.

Få meslingutbrudd i Norge

Meslinger er en allmennfarlig sykdom.

Denne sykdommen tok flere unge liv i Norge hvert år før vi fikk vaksinen, og flere fikk alvorlige følgetilstander etter sykdommen.

Den reduserer immunforsvaret i opptil to år etter infeksjonen. Det er et bilde som fortsatt ses i andre deler er verden og er grunnlaget for et internasjonalt arbeid for å vaksinere mot meslinger i alle verdens land.

I Norge fikk vi vaksine i 1969, og etter at befolkningen er blitt vaksinert, har sykdomstilfellene blitt kraftig redusert.

Vi har ikke hatt utbrudd i Norge på flere år, men enkelttilfeller ser vi fra tid til annen, og da er personene oftest blitt smittet i eller via utlandet.

(Kilde: Helsekontoret)

LES OGSÅ: Er du bare forkjøla eller influensasyk?

Artikkeltags