Nå er han i gang med sitt 26. Landsskytterstevne (LS). I Bodø er han ikke alene. Om lag 2.600 skyttere fra hele Norge er på plass for å skyte og ikke minst treffe venner.

– Skyting er alltid todelt. Folk gjør så godt de kan på banen, men det sosiale er minst like viktig for de fleste. Vi hadde en vellykket sosial samling for Ringerikskretsen i går. Det er alltid et høydepunkt. Vi skrøner, griller og bortforklarer dårlige resultater, sier Thoresen og ler.

Han legger til at skytterne er som en stor familie, uansett alder og nivå.

– Dette er en arena hvor folk bryr seg. Folk lurer på hvordan det går med naboen, på skytebanen og ellers i livet.

Trent for lite

Som leder i Ringerike Skytterlag har han nok å henge fingrene i. Alt arbeidet rundt bygging av ny bane gjør at han ikke har fått trent så mye som han burde og ønsket.

Visste du at ...

... vi må helt tilbake til 1976 for å finne et Landsskytterstevne med færre deltakere (omlag 2600) enn i 2022?

– Derfor skyter jeg i klasse 4 i år. Persen er på 345, men da hadde jeg bedre grunnlag, sier Sven.

– Kan «mosjonister» som deg skyte seg til en plass blant de 15 beste som får plass i Kongelaget?

– Man skal aldri si aldri, men svaret er nok nei. Skyting er toppidrett. De beste trener og satser som toppidrettsfolk. På et stevne som dette spiller mange faktorer inn, men jeg antar at kun 100 skyttere har kapasitet til å skyte seg til en plass i Kongelaget, sier Thoresen og forklarer at et Landsskytterstevnet har alt, for folk i alle aldre.

– Hvordan ble du hektet på skyting og LS?

– Jeg startet tidlig med skyting, og ble veldig fascinert av Trond Kjøll som ble skytterkonge på Lesja i 1995. Han var en del av skytterlaget vårt og ble en inspirator for meg. Han var Kongen med stor K, sier Sven.

Satte ny pers

Han synes stevnet og skytesporten har utviklet seg enormt siden han startet.

– Først og fremst gjennom den massive dekningen til NRK og profesjonaliseringen av sporten på alle måter. Det er spennende og bra for sporten at vi kan følge med på alle lokale skytterne via skjermer når de skyter, sier Sven.

Han har med seg sønnen Benjamin Haugen Thoresen (9) på årets LS. Yngstemann er med på sitt første Landsskytterstevne og imponerte med ny pers i sin debut.

– Både han og kameraten Even fikk en fin opplevelse i klasse nybegynner ungdom, sier Sven.

I likhet med mange av skytterne som er i aksjon på Landsskytterstevnet kommer Sven fra en skytefamilie.

Familien skyter

– Jeg er oppvokst med skyting og jakt. Både morfar og oldefar var skyttere som deltok på Landsskytterstevnet i sin tid. Det meste av slekta driver med skyting i en eller annen form. Det fine med skytesporten er at man kan drive uansett alder, sier Sven.

Kona Camilla og sønnen Mathias (6) er hjemme i Hønefoss.

– Det ble for langt å kjøre i år, men hvem vet, kanskje hele gjengen blir med på LS i Voss 2023, sier Thoresen og legger til at gamle myter rundt Landsskytterstevnet og festing ikke stemmer.

– De mytene tror jeg stammer fra den tiden på 1800-tallet hvor man kalte stevnet for skytterfesten. Nå er det et stevne på like linje med andre idrettsarrangement. Idrett og alkohol hører ikke sammen, sier Thoresen.

Sendinger på NRK

Tradisjonen tro sender NRK mange timer fra årets LS i Bodø.

Ifølge Norsk Skyttertidende starter sendingen med klasse 5-skytterne tirsdag 2. august fra klokka 15.00-21.00.

NRK skal også sende direkte på onsdag. 17.35 til 19.00 er det finale for ungdomslaget. Deretter blir det direkte fra Kongelaget fra 19.45 til 21.00.

På torsdag er det klart for sending fra Stang- og felthurtigfinalene. Den sendingen vil foregå fra 21.15 til 23.00 på NRK 1.