Stortingspolitiker kom til Hole for å plukke søppel

RYDDET SAMMEN: Morten Dåsnes og Arne Nævra.

RYDDET SAMMEN: Morten Dåsnes og Arne Nævra. Foto:

Av

I forbindelse med strandryddeuka besøkte stortingsrepresentant fra SV og kjent naturfotograf Arne Nævra Hole for å rydde søppel.

DEL

Innsendt: Stortingsrepresentant og naturfotograf Arne Nævra (SV) kom til Hole nylig for å plukke søppel sammen med lokale SV-medlemmer.

I år vil den totale mengden søppel i havet overstige 230 millioner tonn, hvor over 90 prosent bare vil være plast. I norske farvann dumpes det rundt 36 000 tonn søppel årlig.

– Meningsfylt

Det var en engasjert gjeng som plukka søppel på Vik og ved Høyenhallstranda torsdag forrige uke. Denne uka var det strandryddeuka og lokale SV-medlemmer gjorde sitt for å gjøre strendene rene og plastfrie.

– Det føles som veldig meningsfylt å bidra i strandaksjonen når man vet hvor mye søppel som ender i havet og fjordene, og hvor mye ødeleggelser dette skaper.

Det sier Beate Føli, leder av Ringerike SV, som var med å rydde på Høyenhallstranda. Hun har selv vokst opp i Steinsåsen og har sett hvor stygt det kan være å gå på stranda når søppelet flyter over.

GJORDE INNSATS FOR MILJØET: Edvin Kvalvik (2), Leonora Kvalvik (7,5), Julie N. Kvalvik, Beate Føli og Amelia Kvalvik (4).

GJORDE INNSATS FOR MILJØET: Edvin Kvalvik (2), Leonora Kvalvik (7,5), Julie N. Kvalvik, Beate Føli og Amelia Kvalvik (4). Foto:

På Høyenhallstranda var også barna Leonora (7,5 år), Amelia (4 år) og Edvin (2 år) med. Entusiasmen var til å ta og føle på blant barna som ivrig plukket opp det som var rundt der.

– Yes! Her er det masse røyketing, utbryter Leonora og tar raskt opp sju sneiper.

Hun synes det er dumt at dyr og fisk får i seg plasten og blir syke og dør. Barna fant også en del spiker i treverket som hadde blitt brukt til bål.

– Dette kan dyr skjære seg på å få store skader, uttrykker Leonora bekymringsfullt.

Flinke Hole-folk

Selv om det ble plukket noe på Høyenhall så var ikke fangsten av det store slaget.

– Vi kan slå fast at Hole-folk er flinke til å rydde opp etter seg, sier Beate Føli.

STRANDRYDDERE: Uthman Harbid, Kari Strande, Fred Harald Nilsen, Arne Nævra og Mina Minaie og Sine Frisvold Kvale fra Sosialistisk Ungdom.

STRANDRYDDERE: Uthman Harbid, Kari Strande, Fred Harald Nilsen, Arne Nævra og Mina Minaie og Sine Frisvold Kvale fra Sosialistisk Ungdom. Foto:

– Nå håper vi flere folk i Ringerike og Hole er med på dugnaden og rydder det man kan av plast og søppel i det flotte distriktet vårt.

Viktigheten av at det plukkes søppel kan ikke understrekes nok. Søppelet som dumpes i havene gjør omfattende skader på livet der og det er anslagsvis 100 000 marine pattedyr som dør årlig av at de hekter seg fast i tauverk, liner og garn. Dyr som sitter fast i søppelet ender livene sine med å drukne eller sulte i hjel.

Nævra viste bilder

Arne Nævra var også med å plukke søppel sammen med medlemmene i Ringerike SU, Hole SV og Ringerike SV. I tillegg til å representere Buskerud på Stortinget for SV, er han kjent for mange som naturfotograf og har stått for mange naturdokumentarer som har blitt vist på NRK de siste årene.

– Hvis alle bidrar noe, har vi kommet langt med å få fjernet plasten fra havene. Nye tall fra Norge har vist at ryddinger av strender rundt om i Norge de siste årene har vært særdeles effektfull og at det går den rette veien med å få fjernet søppelet. Strandrydding øker også bevisstheten om at vi må få ned mengden søppel vi produserer, og at den i hvert fall ikke skal ende opp ute i naturen. Vi er langt ifra i mål og dette arbeidet må vi bare fortsette med fremover, sier han.

Etter strandryddingen viste Nævra bilder han selv hadde tatt blant annet fra øya Sør-Georgia som ligger helt sør i Atlanterhavet like før Antarktis, av en sel som satt fast og ble skadet av et gammelt fiskegarn. Dette gjorde inntrykk på tilhørerne som var klare til ekstra innsats fremover.

Årets TV-aksjon på NRK går til WWFs arbeid med å bekjempe plast i havet. 18. oktober går dette av stabelen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.