Gå til sidens hovedinnhold

Stortings-Høyre svikter Ringeriksbanen gang på gang

– Vi får håpe at regjeringen og stortingsflertallet holder ord, skriver Olav Skinnes (Sp) og Bjørn Tore Ødegården (Ap).

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringens forslag til statsbudsjett ble en ny kalddusj for oss som irver etter å få realisert Ringeriksbanen og ny E16 mellom Sandvika og Hønefoss. Mindre penger enn forventet og nødvendig for å holde ønsket fremdrift i prosjektet var ikke oppløftende.

LES OGSÅ: – 100 millioner kroner ekstra til Ringeriksbanen

Regjeringens manglende prioritering av fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 kom dessverre ikke overraskende.

Redusert med 278 millioner

Allerede i vår forsøkte regjeringen og lokale representanter for regjeringspartiene å selge inn et budskap om at kuttet det la frem i revidert nasjonalbudsjett, der årets budsjett til Ringeriksvanen og E16 ble redusert med 278 millioner kroner var en “prioritering” og “satsing”. En prioritering var det jo på sett og vis. En nedprioritering.

Nå ser vi igjen at Høyre - representanter fra Ringerike, Bærum og Viken skriver i lokalavisene at de er “stolte over at dagens regjering nå sørger for at Ringeriksbanen endelig blir bygget“.

Det er med respekt å melde en meget spesiell uttalelse. La oss minne om at Høyre i regjering og storting så langt i år først har sørget for at store deler prosjektets bevilgninger for 2020 ble inndratt og overført til andre formål, så, i regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2021 er det ikke lagt inn nødvendige midler til prosjektet. Det er skuffende.

Les også

Matz Sandman fikk rett: – Ny vei blir uten bompenger

Ingen konkret avklaring

At regjeringen signaliserer at man i 2021 vil fremme beslutningsgrunnlag for bygging av Ringeriksbanen gir på ingen måte noen konkret avklaring når det gjelder prosjektet fremdrift og realisering.

Men vi får håpe at regjeringen og stortingsflertallet holder ord, og at regjeringens budsjettpartner Fremskrittspartiet kan bidra til at stortingets budsjettvedtak blir klokere enn regjeringens forslag slik at Ringeriksbanen og E16 prosjektets 2021 budsjett heves til nødvendig nivå.

Fylkestinget i Viken står bak prioriteringen av den etterlengtede utbyggingen av Ringeriksbanen og E16, et av fylkets viktigste samferdselsprosjekter. Viken fylkeskommune venter utålmodig på stortingets endelige beslutninger i saken.

Hør debatten om bane og vei i denne podkasten:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.