Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget skjerper krav for å få jobbe med barn

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er bred enighet på Stortinget om strengere regler for folk som ønsker å arbeide i barnehage.

Selv etter en innstramming i 2015 var det et hull i systemet som gjorde at ikke all vold mot barn ble ført opp på politiattesten til jobbsøkerne.

– Jeg er meget glad for at en enstemmig komité gir marsjordre til regjeringen her og ber dem tette hullet, sier utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp) til NTB.

Alle som vil jobbe i barnehage, må framvise politiattest og ha «plettfri vandel». Men attesten vil ofte ikke vise om en person er dømt for vold mot barn. Det gjør den først hvis volden anses som «grov».

I dag kan personer som er dømt for vold mot barn, dermed få jobbe i barnehage. Årsaken er at arbeidsgiver ikke får se hele rullebladet. Nå tettes altså hullet.

Regjeringen bes foreslå nye regler slik at politiattesten «gir et fullstendig bilde av søkeren». Attesten skal vise «alle relevante lovbrudd i de tilfeller som gjelder ansettelsesforhold i skole, barnehage eller andre steder der kontakt med barn utgjør en viktig del av stillingen.»

– Alle foreldre skal være trygge på at de ansatte i barnehagen ikke utgjør en trussel for barna deres, sier Steffensen.

Dagens ordning er for snever, istemmer saksordfører Mona Fagerås (SV):

– SV er opptatt av å gi bedre beskyttelse for alle barn i barnehage og skole. Vi forventer at dette kommer på plass raskt og senest i forbindelse med ny opplæringslov.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.