Gå til sidens hovedinnhold

Større sosial rettferdighet med Venstre | Tove Mette Pedersen (V)

Artikkelen er over 2 år gammel

Venstre mener at alle bør få samme mulighet til å lykkes i livet, uavhengig av foreldrenes bakgrunn og økonomiske situasjon.

Valg 2019: Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sigrun Aasland, fagsjef i Tankesmien Agenda har det samme synet.

Hun har skrevet boka «Det trengs en landsby» som hevder at ulikhetene i det norske velferdssamfunnet øker, mens mulighetene for sosial mobilitet avtar.

Vil øke den sosiale mobiliteten

Sosial mobilitet betyr at alle har de samme mulighetene til å utvikle talentene og evnene sine, og til å realisere drømmer og ønsker de måtte ha. Slik er det dessverre ikke i dag. Og særlig vanskelig er det for barn og unge i familier med lav inntekt og stram økonomi.

Aasland mener at mye kan gjøres for å snu den negative utviklingen, og at den sosiale mobiliteten kan økes med de riktige politiske tiltakene. Hun mener blant annet at barnehagen, skolefritidsordningen (SFO) og idretten må bli mer tilgjengelig for de som har minst. Og det er her Venstres politikk kommer inn.

Betalingsfri barnehage og SFO

Venstre kjemper for sosial rettferdighet, og har fått politisk gjennomslag for retten til betalingsfri kjernetid i barnehage for husholdninger med lav inntekt (gjelder om lag 46 500 barn).

På grunn av denne ordningen er vi glade for at flere barn nå kan delta i et sosialt læringsfellesskap med andre barn og voksne.

Venstre vil innføre ordninger med redusert foreldrebetaling og betalingsfri SFO for familier som trenger denne støtten.

Politikerne våre jobber hardt for å få til dette i arbeidet med statsbudsjettet. I tillegg jobbes det også med en nasjonal rammeplan for SFO-ordningen, i den hensikt å løfte kvaliteten på tilbudet ytterligere.

Betalingsfritt aktivitetskort

Ringerike Venstre har programfestet at vi ønsker å innføre en ordning med et betalingsfritt aktivitetskort for barn og unge mellom seks og atten år i familier med lav inntekt (opplevelseskortet).

Dette kortet vil gi ungene fri adgang til kultur- og fritidsaktiviteter i kommunen vår, deriblant idrettslagene som Aasland trekker fram. Ordningen med aktivitetskortet vil være et samarbeid mellom NAV, Ringerike kommune og private aktører.

Det handler om at alle bør få samme mulighet til å lykkes i livet, uavhengig av foreldrenes bakgrunn og økonomiske situasjon! Ansvaret vi har for hverandre, og sosial rettferdighet, var kjerneverdier for Venstre da partiet ble stiftet i 1884. Jeg er stolt over å kunne si at slik er det fortsatt!

Kommentarer til denne saken