Gå til sidens hovedinnhold

Stor suksess for pipekonserter i Hønefoss kirke

Kantor Stein Sødal var ekstra stolt og glad på lørdag hvor hans kone, Kari Monsen Sødal, entret orgelkrakken i Hønefoss kirke for en ny pipekonsert.

Innsendt:

Mange tilhørere hadde igjen funnet veien til kirken i Hønefoss og Kari gledet seg til å spille på det praktfulle orgelet, bygget av det tyske orgelbyggeriet Rensch.

De utallige klangmuligheter og lydbildet som orgelets piper gir fra seg i kirkerommet, hadde Kari sett seg ut i å bruke mest mulig av, under de orgelstykkene hun hadde funnet noter til.

Hun åpnet med Preludium i C dur av Johann Sebastian Bach, kanskje en av de største av de store komponister i kirkemusikk.

Adagio var hennes neste verk, et stykke som veldige mange kjenner til og mange har et forhold til.

Melodiøst og vakkert. Den italienske komponisten Albinoni er komponisten som i mange år har stått som «skriver» av dette stykket.

Men det har senere kommet frem av hele komposisjonen er skrevet av Remo Gioazotte. Verket ble første gang fremført i 1958 og et er meget populært stykke, opprinnelig skrevet for strykere og orgel continuo. Karis versjon av stykket var arrangert av Kåre Nordstoga.

Vi fikk høre et variasjonsverk av den sydtyske Johann Pachebel, en koral med variasjoner av «Was Gott tut, dass ist wohlgetan». 9 forskjellige variasjoner som ga oss et formidabelt og varierte klanger fra orgelets, mer enn, 2400 piper.

Den svenske organist og komponist fra Dalarna hadde skrevet Fäbodpsalm från Âlvdalen, som ble fremført av Kari Monsen Sødal.

Som konsertens avsluttende nummer fikk publikum i Hønefoss kirke høre et stykke fra Leidulv Grimsmo fra Nordmøre. En improvisasjon over den kjente salmemelodien «nå la oss takke Gud».

En vakker ny pipekonsert var til ende, men det er bare å glede seg til de to kommende lørdager.

Stein Sødal spiller lørdag 17. juli.

Først ut av de siste to konsertene i rekken er Stein Sødal, som er kantor i Hønefoss kirke fra 2002.

  • Utdannet kirkemusiker med studier bl.a. ved Norges musikkhøgskole og Universitet i Oslo.
  • Høyere kantor og organisteksamen, 1983 og pedagogisk utdanning.
  • Sødal har hatt Bjørn Boysen som orgellærer og Hans Solum i klaver.
  • Virksom som organist, pianist, dirigent og musikkpedagog.
  • Har holdt en rekke konserter i Norge, Sverige, Polen og det tidligere Tsjekkoslovakia.
  • Spiller regelmessig større og mindre orgelkonserter, alene eller sammen med andre utøvere i Hønefoss kirke. Er aktiv med korvirksomhet som dirigent og som akkompagnatør.
  • Leder for kirkemusikkvirksomheten i Hønefoss kirke.
  • Har regelmessig samarbeide og konserter det med frivillige musikkliv og organisasjoner.

Guttorm Guleng er siste organist ut i sommer, den 24. juli.

Guttorm Guleng begynte å spille orgel hos Magne Hansen og Bjørn Andor Drage i Bodø domkirke.

Siden har han studert orgelspill blant annet hos Karstein Ærø, Andreas Liebig og Kåre Nordstoga i Oslo samt professor Hans Fagius i København/Lund og Mikael Wahlin i Gøteborg.

Guleng spiller jevnlig konserter i Norge, og har spilt konserter i Sverige, Danmark, England, Irland, Sveits, Østerrike, Slovakia og USA.

I 2005 vant han første pris i Dublin internasjonale orgelkonkurranse, hvilket medførte konsertoppdrag blant annet i King´s College (Cambridge), Westminster Cathedral, Canterbury Cathedral og St Patrick´s Cathedral (Dublin).

Repertoaret spenner fra barokken til moderne tid, med hovedvekt på musikk av Johann Sebastian og romantisk musikk. I tillegg til å spille orgel er Guttorm lege, og arbeider som spesialist i hudsykdommer.

Kommentarer til denne saken