Russland tjener ca. 1 milliard dollar per dag på salg av gass. Som i ethvert diktatur av samme format blir forsvaret og det militære prioritert. Gassinntektene er Putins krigskasse. Det betyr at de som i dag kjøper russisk gass faktisk er med og finansierer krigen og krigsforbrytelsene som pågår hver eneste dag.

Er det virkelig noe Tyskland og de øvrige EU-landene ønsker å ha på samvittigheten? Krigen kunne ha vært stoppet ganske raskt, hvis EU hadde vært villige til å gjennomføre de sanksjonene som Ukraina faktisk ber om.

LES OGSÅ: Flyktninger beskriver dårlige forhold på Hvalsmoen

Umiddelbar effekt

Russlands tidligere økonomirådgiver, Andrej Illaniorov, sier til BBC, gjengitt av ABC nyheter, at en full handelsembargo av Russland ville ha stoppet krigen i løpet av en måned eller to. Russlands økonomi er veldig avhengig av salg av energi. Et slikt tiltak ville ha gitt umiddelbar effekt.

Olje og kull kan selges til «vennligsinnede» land som India og Kina, men man kan ikke bygge en ny gassrørledning over natten. En full stans i salg av russisk gass til Europa ville ha tvunget Putin til å avslutte krigen – rett og slett fordi han hadde gått tom for penger.

Vi trenger sanksjoner som virker nå, ikke om et halvt år! Derfor er det fryktelig trist at EU nøler fordi de er redde for egne arbeidsplasser og egen økonomi. Ingen må tro at vi kan stoppe krigen i Ukraina uten at det koster oss selv noe.

Vi må ofre litt

Vi vil alle rammes av høyere energipriser, drivstoffpriser og sannsynligvis også av økt arbeidsledighet. Det er synd for alle som rammes, men det er mer synd på de som rammes i Ukraina.

Vi må være villige til å se litt bort fra vår egen lille verden, og må være villige til å ofre litt av vår egen levestandard for å komme ukrainerne til hjelp.

Hva er verst, at arbeidsledigheten i Europa øker noe, eller at kvinner og barn i Ukraina voldtas og drepes, uskyldige sivile angripes med bomber og granater, at folk begraves levende i ruinene av utbombede boligblokker eller jernbanestasjoner?

Krigsforbrytelser

Listen over krigsforbrytelser i Ukraina har allerede passert 5.000 tilfeller som er under etterforskning. Mye er sannsynligvis ikke kjent. Hvor lang ønsker vi listen skal bli før vi forsøker å gjøre noe som virker? Mens EU-toppene tenker og diskuterer, så lider Ukrainas befolkning.

Bilkolonner med flyktninger der bilene er tydelig merket med «barn» blir brutalt angrepet. For fire dager siden ble en mor og et barn brutalt drept i et granatangrep mens de fulgte en bilkolonne bort fra krigsområdene. Rundt Kiev dukker den ene massegraven opp etter den andre som tause vitner om sivile som har blitt torturert og kaldblodig myrdet.

Samtidig brukes sivile som gisler og levende skjold, som befolkningen i Mariupol, som allerede i halvannen måned har måttet tåle beleiring uten tilgang til rent vann, mat, medisiner, strøm eller internett. Krigsmetodene til Russland tilhører en fortid vi ikke liker å assosieres med. Beleiring av byer og utsulting av innbyggere hører hjemme i middelalderen.

En skam

Det er en skam at denne typen krigføring brukes i dag. Sivilister skal ikke være en del av krigen! Samtidig skryter Russland av at de har evakuert 700.000 mennesker til Russland. Det å evakuere folk mot deres vilje kalles vanligvis ikke «evakuering», det kalles «bortføring» eller mer korrekt «deportasjon».

Det er en eldgammel metode for krigføring som assyrerne i sin tid, for ca. 2.800 år siden, brukte under angrepet på Samaria i Nord-Israel.

Les også

Jeg håper Ringerike tar imot maksimalt antall flyktninger

Samaria ble beleiret i tre år, og da byen til slutt ble inntatt ble befolkningen ført bort som fanger og bosatt i andre land mens fremmede folkeslag fikk slå seg ned i det Nord-Israel. Da Jerusalem falt i år 587 f. Kr ble store deler av befolkningen bortført til Babylon der de måtte leve i eksil til perserkongen Kyros tillot dem å vende tilbake.

Eldgammel metode

Metodene er eldgamle, men Putin er ikke den første russeren som benytter seg av slike metoder. Stalin gjorde akkurat det samme mot de baltiske landene da de ble innlemmet i Sovjetunionen i 1940. Store deler av befolkningen ble «evakuert» til Sibir. Nå skjer det samme igjen.

Hvor lenge skal vesten sitte som passive tilskuere til disse barbariske krigshandlingene, overgrepene og forbrytelsene og bare late som de gjør noe? Vi trenger handling NÅ og vi trenger sanksjoner som virker I DAG og ikke til neste år engang.