Gå til sidens hovedinnhold

Stopp bruken av skattepenger på statlige overgrep | Anette Morén

– De pårørende etter massemordet 22. juli har allerede et vakkert minnesmerke ute på øya, skriver Anette Morén.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvilke fullmakter har staten gitt rådmannen i Hole kommune?

LES OGSÅ: AUF og staten vant ankesak – byggingen på Utøyakaia kan fortsette inntil videre

Om du synes det er ok at staten fortsetter å bruke skattepengene dine til å finansiere aksjeselskapet Utøya og AUFs utbygging av Utstranda-kaia, for å få ferdig det nasjonale minnesmerke/ «kirkegården» til 10-årsdagen, behøver du ikke å lese videre. Men om du vil vite hvordan pengene misbrukes, les fakta:

  1. De pårørende etter massemordet 22. juli har allerede et vakkert minnesmerke ute på øya. Transport skjer med Utøyas egen ferge fra Utstranda, og alle kan besøke den. Når det gjelder kommunene, ble det for mange år siden satt opp verdige minnesmerker etter AUF-ere som var på Utøya 22. juli.
  2. Én «kobber-gravstøtte» til kirkegården/turistattraksjonen koster 4.000.000 kroner. Multipliser tallet med 77 drepte: 77 × 4.000.000 = 308.000.000 kroner. Legg til kostnadene for en ny runde i rettssystemet 30. november, og hva 22. juli til nå har kostet og kommer til å koste. Det blir sammenlagt over 1.000.000.000 kroner. De menneskelige omkostningene etter denne dagen, er ikke tatt med i dette regnestykket.
  3. Aksjeselskapet Utøya har i årevis slitt med dårlig logistikk for gjestene til sitt konferansanlegg og hyttene på Utøya. Bygging i strandsonen er strengt regulert og vanskelig å få tillatelse til. Nå betaler staten – med våre skattepenger – ny tilfartsvei, flere parkeringsplasser, også til flere busser, i tillegg til ny båtbrygge for fergen. Null byråkrati!
  4. Se dette i grell kontrast til at mange fremdeles sliter med dårlig psykisk og fysisk helse snart ti år etter massemordet 22. juli. Til dette finnes ingen penger! Det som skulle vært et lavmælt minnesmerke er tenkt å bli en grandios «kirkegård» med navn og alder på hver støtte. «Å hedre de døde», har gått på bekostning av hjelp til mennesker som overlevde, og til dem som sto i sentrum denne dagen. I tillegg har vi nå kostnadene for pandemien.
  5. Bortsett fra den lokale avisen, Ringerikes Blad, er det ingen avis som verken tar inn negativ omtale om de omfattende ødeleggelsene eller skriver om overgrepet som skjer med Utstranda. Heller ikke NRK bryr seg. Derfor kan Statsbygg uhindret holde på med sitt statlige skjulte maktovergrep.
  6. Norges største kreftstudie får 50 millioner kroner for å forebygge kreft.

AUF/Utøya får over 330 millioner kroner til ... å forebygge terror?

Skal vi fortsette å prioritere dem som ikke lenger lever eller, dem som VIL leve?

I disse pandemitider skulle hver eneste skattekrone vært øremerket!

Kommentarer til denne saken