Lørdag 28. januar er det duket for musikalsk fest på Glassheims rockescene i Jevnaker. Etter et tungt fjorår for Stiftelsen Randsfjordfestivalen, stiller to lokale band opp for å slå ring om kulturlivet og kanskje få nye tilhengere.

Målet er å kunne holde enda en festival på Haugerstranda i 2023. The Voids og Nådeløs spiller gratis for å sikre dette. Vi tok en prat med begge gruppene for å høre litt mer om hvem de er og hva festivalen betyr for de.

The Voids består av Glenn Thoresen, Marius Fugleberg, Dan-Remi Olsen, Rune Andresen og Jon Rikard Sandum. Flere av disse har tidligere vært i bandene Judo Kick og The Skullingtons som ikke er aktive lenger. Da de fortsatt hadde et ønske om å dele musikk var det ikke mye om å gjøre.

LES OGSÅ: Lokal festival reddet: Nå kan Espen planlegge for neste sommer

Gamle travere

– Vi er flere medlemmer som har spilt enten fast i begge bandene eller vært innom ved øving. Det føltes naturlig å fortsette sammen.

De beskriver seg selv som en god blanding av både klassisk og moderne punk, med innslag av 50- og 60-tallspop.

– De fleste av oss er foret opp på band som Green Day, Ramones, The Misfits og lignende i oppveksten. De har på hvert sitt vis prøvd å «gjenopplive» rock og popmusikk fra den tiden. Så det er egentlig en naturlig greie å blande det inn for oss også. Det er en del av sounden vi er så glade i kan man si.

Platekontrakt

Nylig ble The Voids tilbudt en platekontrakt – uten å ha en eneste utgivelse eller konsert på ryggen med bandet.

– Dette var litt tilfeldig. Det var i utgangspunktet Judo Kick plateselskapet som var nysgjerrige. Da vi forklarte at bandet hadde en lengre pause og at vi var i gang med et nytt prosjekt, var de meget interesserte. Vi sendte over to låter vi spilte inn på lokalet. Noen dager etter ble vi invitert til kontoret deres for å diskutere en kontrakt.

Noe hast har de dog ikke og har derfor valgt å avvente møtet.

– Hva tenker dere er fordeler og ulemper ved å ha et plateselskap i ryggen?

– Fordelen er at vi er selvforsynte med eventuelle skiver til eget salg på konserter. Man vil alltid ha noen andre som kan komme med konstruktiv kritikk og hjelpe oss på veien fremover. Ulempen er at vi alltid vil ha noen som ønsker at vi spiller mer live. Selger skiver og produserer låter vi kan gi ut.

I eget tempo

– Og vise versa med å være selvstendige?

– Fordelen med å være uavhengig er at vi kan gjøre alt i vårt eget tempo. Ingen som bestemmer når, hvor eller hva. Ulempen er vel nettopp det at ingen pusher oss. Vi må betale for alt av innspillinger og utgivelse selv.

Da de ble tilbudt å spille på støttekonserten for Randsfjordfestivalen var det derimot ikke noen tvil.

– Det er viktig å støtte opp om lokalt kulturliv. Randsfjordfestivalen er et meget bra tilbud rett utenfor døra vår. Når vi fikk mulighet til å støtte denne fantastiske festivalen, var det ikke vanskelig å svare JA.

I tillegg til dette oppdraget har de har flere jobber på hånden, men er samtidig hemmelighetsfulle.

– Vi kan røpe såpass at vi kommer tilbake til Hønefoss i høst.

LES OGSÅ: Randsfjordfestivalen får pris: – Mektig imponert

Tidligere frivillige

Det andre bandet som skal opptre på støttekonserten, Nådeløs, består av fire karer fra Hadeland, Mads Sørlie, Marius Thorseth, Gudmund Larsen og Bjørn-Sindre Helgeland. De spiller også rock med ulik musikalsk inspirasjon og erfaring fra før. Med en blanding av norsk lyrikk og tøffe gitarriff håper de at publikum kan relatere til musikken deres.

– Vi tror at vi spiller en type rock som alle kan like, samtidig som det er tøft nok til at de som vil headbange foran scenen kan ta av og kose seg, forteller de.

Det er ikke tvil om engasjement ved spørsmål om hvorfor de stiller opp for Stiftelsen Randsfjordfestivalen. I tillegg lover de å skape skikkelig liv for de som kommer og støtter saken.

– Vi synes at det er noe av det bedre som vi hadelendinger har fått til; takket være en utrolig innsats fra dedikerte ildsjeler og frivillige. Noen av oss har selv stilt opp som frivillige og sett på nært hold hva som skal til for at et arrangement på den størrelsen skal bli vellykket. Når vi ble spurt føltes det som en selvsagt ting å gjøre. Kanskje vårt bidrag gjør at det faktisk blir festival til sommeren?

Håper å få spille

– Hva håper dere å få ut av støttekonserten?

– I tillegg til å bidra til et bra arrangement og en god opplevelse, så håper vi jo at folk vil høre mer fra oss. Vi ønsker å vise folk hvem vi er og få et ansikt utad, slik at den kan hjelpe oss videre med å vokse og forhåpentligvis flere spillejobber. Vi synes også det er viktig for kulturlivet at nettopp festivaler som Randsfjordfestivalen holdes i gang da det er en god bidragsyter for kulturlivet her omkring.

I motsetning til The Voids som holder seg i tøylene foreløpig – har Nådeløs kjørt på med plateselskapet FAJo Music.

– De skal lansere oss som en av de nye artistene de har i sin portefølje på nyåret. Vi håper det kan gi oss et løft. Kanskje får vi lov til å spille på selve Randsfjordfestivalen etter hvert også?