Gå til sidens hovedinnhold

Stemningsbrytende bidrag til by-debatten | Arne S. Sørland

– Kanskje de hovedansvarlige for utviklingen av Hønefoss by kan ta imot utfordringen med å starte en «ny vår» for Ringerike og Hønefoss by, skriver Arne S. Sørland.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Ole-Petter Vaatens fortelling om byplanlegger Hermann Willrede i Ringerikes Blad, gir han et humoristisk, annerledes og stemningsbrytende bidrag til en debatt om Hønefoss.

Takk til Ringerikes Blad som presenterte dette. Takk til forfatteren som, med glimt i øyet og fri diktning, har gitt et bidrag som kan løse opp i fastlåste posisjoner og bringe nye perspektiv over det som har skjedd – og skjer her og nå – i byplanleggingen og i byggeprosjekter.

LES OGSÅ: Litt om høyhus og små byer | Tor Arne Johnsen

Fornyer og forbedrer debatten

Forfatteren har satt ord på mange tema og forhold som vi, med litt fantasi og omskriving, kan bruke til å fornye og forbedre debatten om byens framtid og utvikling.

I mitt hode skapte fortellingen mange tanker og assosiasjoner om idéskaping, hvordan ideer tas imot, hvordan ideer virker på omgivelsene, hvordan medvirkning fungerer og ikke fungerer, hvordan ansvar tas og utøves osv.

Fortellingen har også eksempel på hvordan gjenbruk av historisk materiale kan gi etterlengtet nytte, bli en attraksjon og bidra til bedre tanker om byutvikling.

Offentlig toalett

Jeg tenker her på fortellingen om hvordan det lenge etterlengtede offentlige toalettet kom på plass.

Les også

Er byplanen i ferd med å skrotes?

I fortellingen ble det undersøkt hvorfor det, etter dette, dukket opp så mange gode ideer og forslag til innovasjon og byutvikling.

Her er fortellingens forklaring og konklusjon:

«Det viste seg at etter det offentlige toalettet kom, slapp folk å gå rundt å være tissetrengte, og alle vet jo at det ikke er å lett å tenke store tanker om byutvikling når det eneste man tenker på er å finne et sted å få tisset.»

Fastlåst debatt

Debatten om Hønefoss oppleves å være fastlåst mellom ulike hovedretninger i utviklingstenkningen. Stemningen mellom disse ulike retningene er mildt sagt dårlig.

Denne fortellingen kan bli et startbidrag til å gjøre byutvikling, prosjektutvikling og samspillet mellom kommunen, innbyggerne og utbyggerne mer; morsomt, visjonært og inkluderende.

Les også

Ole-Petter mener vi må lære av skolesaken: – Vi voksne er dårlige forbilder

Etter en kald vinter ute i naturen og «kulde» mellom utviklingsfrontene, der kommentarfeltet i Ringerikes blad kan sees på som «termometeret», kan dette forfatterbidraget bli en etterlengtet «isbryter».

Tar noen utfordringen?

Kanskje de hovedansvarlige for utviklingen av Hønefoss by kan ta imot utfordringen med å starte en «ny vår» for Ringerike og Hønefoss by!

Og så kan vi andre lese fortellingen en gang til, og tillate oss å la assosiasjonene om byens utvikling og framtid strømme på uten å frykte at tanker, ideer og forslag blir latterliggjort og oversett.

Kommentarer til denne saken