Selv er han spent på hvordan hans film om friidrettens historie vil bli mottatt. For her er det ikke bare Ringerike som settes i fokus, men friidrett i en mye bredere og større sammenheng.

Overraskende nok har han valgt å innlede med Navaho-indianerne som dyrket løping og bruk av kroppen og sverget til at et aktivt liv og en kropp i bevegelse var blant de ypperste dyder.

Navaho-indianeren

En av dem, Jim Thorp, ble en fetert idrettsstjerne i verdenssammenheng og oppnådde store bragder. Og interessen for friidrett smittet. I 1897 ble det holdt et stevne i Kristiansand med Maraton og Ti-kamp. Ferdinand Bie konkurrerte også mot Jim Thorp og overtok hans gullmedalje i et mesterskap da mesteren selv ble disket. (Men han fikk medaljen tilbake noen tiår senere.)

Gode fortellere

Steinar har i vant stil styrket seg med mange kommentatorer for å presentere friidretten og idrettens historie, selv om han også har god innsikt fra tiden som friidrettsutøver og idrettsmann.

Forfatteren Thor Gotaas er en god cicerone gjennom filmen, sammen med blant andre Odd Hølen og mange andre idrettsutøvere, som Arne Kvalheim og Svein Gruer.

Gode utøvere

Ringerike har hatt et utall gode utøvere og et samhold i et sosialt miljø som ga utrolig mange gode resultater. Hans Lehne, som slo igjennom på 1930-tallet er et godt eksempel. Johan Støa fra Ådal et annet.

Her får man historien om Fossekallen og Ringerike Friidrettsforening. Om Holmenkollstafetten og Bislett Games. Om Sisuspelen under krigen. Om Einar Juul Pedersen, Tor Kojala, Arne Hovde og Tove Lutdal, om Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, Harald Reitan og flere andre.

Historisk vandring

Her er Hytteplanmila og en vandring gjennom en historie med mange høydepunkter, alt kommentert av kjent NRk-stemme, Karen-Marie Ellefsen.

– Det er en historie om dyktige trenere og et sterkt sosialt miljø, der mange av utøverne holder sammen fremdeles, sier Steinar.

Unikt miljø

– Det var en annen tid. Nå handler det mye om penger. Men jeg ville fortelle denne historien for å formidle hvordan idretten kan skape helt spesielle, gode miljøer og hvilke resultater det kan føre til. Noe jeg mener vi har noe å lære av.

Det er en spennende historie som venter de som kommer på premieren på Alles Kulturhus onsdag kveld, da filmen får sin spesielle dag og oppmerksomhet med premiere på kvelden.

Filmmaraton

Men det er også god grunn til å legge turen dit dagen etter, torsdag, som er filmens dag i kulturfestivalen. Da vises Steinar Hybertsens filmer nonstop fra formiddag til kveld og de som ikke har fått med seg de seks filmene med lokal tilknytning han har laget så langt, har med dette sjansen.

Da kan du se Da krigen kom til Ringerike, Leiv Vidar -ukjent motstandsmann, Anne Marie Breien – I hemmelig tjeneste, Ståle Kyllingstad-Multikunstneren, Anders C. Svarstad-Maleren, og Elling M. Solheim-Vi lever i dag.

Her kan du lese mer om filmene: