– Vi har ingen russ å miste i trafikken

Vegvesenet tilbyr gratis sjekk av russebiler. – Vi har ingen russ å miste, sier de. Arkivfoto

Vegvesenet tilbyr gratis sjekk av russebiler. – Vi har ingen russ å miste, sier de. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel

Russetiden er i gang, og de aller fleste har russebil. Vegvesenet tilbyr gratis russebilkontroll hvert år, og prioriterer russen med tanke på trafikksikkerhet.

DEL

PulsPål Skjønhaug Hansen er overingeniør i Statens vegvesen, og har fortalt oss om årets kontroll av russebilene. De står for kontroll av russebilene i øvre Buskerud, Ringerike, Modum og Hallingdal, og kan derfor ikke uttale seg på vegne av andre steder. 

Han begynner med å fortelle at både Statens vegvesen, politiet og helsesøster hvert år er ute på skolene og prater med russen for å få til en trygg, sikker og positiv russefeiring. Hansen sier grunnen til at Statens vegvesen tilbyr kontrollen er trafikksikkerheten.

– Vi har ingen russ å miste i trafikken.

Høy vekt

 Hansen forteller at det er lurt å sjekke at alt fungerer som det skal, siden russebilene ofte står stille gjennom hele året. Temaet vekt diskuteres mye, og det er i dag flere russebiler som har for høy vekt i forhold til tillatt totalvekt i vognkortet.

– Bilene blir gjerne bygd om litt hvert år og da er det viktig å se på ombygningen slik at den ikke gjør større skade ved en eventuell ulykke. Det blir også sett på sete- og belteinnfesting med tanke på at de skal tåle de påkjenninger de kan bli utsatt for, legger han til.

Høyttalere og basskasser kontrolleres også, og det sjekkes om de er godt nok festet slik at de ikke kan treffe andre mennesker ved et sammenstøt eller en kraftig oppbremsing.

Heyerdahl 2018 er den første russebussen i Ringerike noensinne.

Heyerdahl 2018 er den første russebussen i Ringerike noensinne. Foto:

Færre biler møter opp for hvert år

 Pål forteller at det ser ut som antall biler som møter opp til russebilkontrollen blir færre for hvert år, og at Statens vegvesen synes dette er synd siden det er sikkerheten til russen de tenker på.

– Vi er heller ikke ute etter å prøve å finne mest mulig feil ved kjøretøyene, men må i enkelte tilfeller reagere slik at vi kanskje kan unnvære at noe kan gå galt.

– Statens vegvesen har hatt og håper fortsatt på en god og fin dialog med russen. Vi ønsker dere en fin russefeiring, avslutter han.

SE ÅRETS RUSSELOGOER HER: 

Artikkeltags