LYGNA: Drøye to uker før NM på ski stakes i gang på Lygna skistadion er planleggingen og forberedelsene naturlig nok i sluttfasen.

Én av de viktigste suksessfaktorene for arrangementet er publikumstilstrømming. Da handler det om å legge til rette for at de som ønsker å være til stede under en eller flere av de fire NM-dagene enklest mulig kan ta seg til skistadion på enklest mulig måte.

LES OGSÅ: Hurtig vegutvidelse på Lygna

1000 biler på Stormyra

Det aller letteste ville normalt vært å kjøre helt til Lygna skistadion med egen bil. Men de 450 parkeringsplassene der er ikke tilgjengelige for den jevne publikummer.

– Det er såpass mange deltakere, funksjonærer, folk fra NRK og Skiforbundet at det ikke blir publikumsparkering på stadion, forklarer Bjerke.

Nærmeste parkeringsplass er i området tilknyttet Lygnasæter.

– Om alt går som planlagt, klarer vi å få plass til rundt 1700 biler her. Utfartsparkeringen har plass til 300 mens vi skal få plass til 1000 biler på Stormyra om den kan brukes fullt ut slik vi ønsker. I tillegg tar vi i bruk ei myr vest for utfartsparkeringen, sier han.

For parkering på myrene er det selvsagt ønskelig at termometeret holder seg under nullpunktet.

– Vi er avhengige av vær og vind, men så langt ser det bra ut, sier han.

LES OGSÅ: Skikongen kommer til NM på Lygna

Godt vintervær kan gi storinnrykk

Som det framkommer i denne saken på arrangørens egen nettside, er det laget en parkeringsplan i tilfelle de forskjellige parkeringsplassene fylles opp.

– Utfordringen er at vi ikke vet hvor mange som kommer. Vi har et mål om 30.000 tilskuere i løpet av de fire dagene, og antar at ved skikkelig godt vintervær kan det komme mer enn 10.000 både lørdag og søndag, sier Bjerke.

Om Lygnasæter-området fylles opp med biler, geleides skuelystne sjåfører til pukkverket 500 meter lenger sør. Dersom dette området blir fullt, blir trafikken dirigert ned til Jaren hvor Bilskaden og Hvamstad-jordet fungerer som parkeringsplasser. Skulle også dette fylles opp er rådhuset og Hapro/Aditro neste på lista.

– Alle skysses med buss fra parkeringsplassene til Lygnasæter hvor det bil være bussholdeplass ved lastebilparkeringen. I tillegg er det direkte skytteltrafikk fra Gran stasjon, Jaren stasjon og Brandbu skysstasjon til Lygnasæter. Disse bussene starter å gå 07.30 hver av dagene, sier han.

Det vil gå skyttelbuss fra Gran stasjon, Jaren stasjon og Brandbu skysstasjon torsdag, fredag, lørdag og søndag mellom kl. 07:30 til kl. 13:00. Retur fra kl. 14:00. Det vil også gå skyttelbuss fra alle parkeringsplasser som ikke er i tilknytning til Lygna skisenter til stadion.

Gårute fra Lygnasæter til stadion

Fra Lygnasæter skal folk ta seg til stadion ved hjelp av beina.

– Det lages en egen gårute som vi har klart å få til å gå helt utenom vegtrafikk, bortsett fra én kryssing for å komme til kulverten under riksveg 4, sier logistikksjefen.

Han oppfordrer folk til å være tidlig ute og følge anvisningene til både skilt og parkeringsvakter.

– Vi vil jo ha mye folk, det er da det blir stas og vi skal klare å håndtere alle sammen, tror Bjerke.

LES OGSÅ: Sjekk innboksen: – Kanskje får du epost om invitasjon til kongemiddag på Lygnasæter