GRANAVOLLEN: Under ledelse av kultur og seremoniansvarlig i hovedkomiteen, Randi Eek Thorsen, har kulturlivet på Hadeland snekret sammen et program som skal underholde, begeistre, aktivere, engasjere, glede og ikke minst smake godt. NM skal bli en hyggelig opplevelse som folk husker med glede.

Veien til NM

– Jeg har tatt med meg noen innspill fra tida jeg jobbet i kulturkomiteen for OL på Lillehammer i 1994. Vårt arrangement er i mindre målestokk, men prinsippene med å skape ramme og få hele bygda på banen er det samme, sier Eek Thorsen.

Hun var også til stede under VM i Falun sist vinter for å skaffe seg inntrykk og oppleve stemningen på et stort mesterskap.

Arbeidstittelen «Veien til NM» har vært viktig for kulturgruppa.

– Vi ønsker å treffe alle. Det betyr også de som ikke er opptatt av tiendeler og sekunder, men som synes at arrangementet er viktig for bygda og regionen, sier Eek Thorsen.

Markedsplass

De omtalte skigardene som er plassert fire steder i bygda, er tenkte å være et visuelt varemerke på NM.

Designprosjektet «Ung Design» har via den kulturelle skolesekken vært med på et langvarig designprosjekt og skapt en Lygna-inspirert ullskulptur og flotte votte- og luemønstre.

Under NM skal det bygges opp en stor lavvoleir som vil ta seg godt ut i TV-ruta rundt om i de tusen hjem. Den skal bygges opp foran skiskytteranlegget midt på stadion.

Inne i lavvoen skal det stekes flatbrød og lefse og serveres lokalprodusert ost, eplemost og pølser, for å nevne noe.

Lokal mat

– Vi vil at kulturen skal smake godt. I tillegg til alt som blir å finne på markedsplassen under NM har bygdekvinnelagene påtatt seg å koke potetsuppe, som sammen med lokalproduserte NM-pølser og NM-burgere fra Brandbu pølsemakeri, tilbys i alle kiosker og serveringstelt, sier Eek Thorsen.

Lompa er fersk og kommer fra Engers Lefsebakeri. Årets matgründer i 2016, Olav Lie-Nilsen fra Thorbjørnrud hotell, står for serveringen i VIP-teltet.

På veien gjennom skogen fra parkeringsplassen er det åpnet for at foreningslivet innen kultur kan utfolde seg når folk kommer til stadion. Det skal blant annet plasseres ut ei scene hvor talentfulle hadelandsungdommer kan opptre.

5000 skoleelever

Det blir stor aktivitet i skileikanlegget som ligger inntil løypene ved stadion. Til sammen vil det være 5.000 elever og skoleansatte (2.700 hver av dagene) torsdag og fredag.

Elevene kommer fra grunnskolene i Gran og nabokommunene Lunner, Jevnaker, Søndre Land og Østre og Vestre Toten.

Aktiviteten tilrettelegges av idrettslinja ved Hadeland videregående skole, i samarbeid med Barnas Skiklubb.

Også premiene er lokalproduserte. Hadeland Glassverk har produsert en egen serie (Lygna) med karafler og glass.

De beste i hver klasse får i tillegg premier produsert hos en rekke av Hadelands beste kultur- og håndverksbedrifter.

Arrangement

På arrangement-sida skjer det mye, både før og under NM.

Onsdag 1. februar er det duket for musikalsk vorspiel med Ole-Ivars som holder konsert i Hadeland kultursal. Tidligere på dagen blir det Barnas skirenn i Brandbu sentrum.

30. januar blir det foredrag i Glasslåven ved Skimuseets Karin Berg. Hun vil prate om Skistavens historie.

Det blir afterski i Musikk-kjeller'n lørdag 4. februar, Frivilligsentralen har NM-kafé med storskjerm torsdag og fredag, Mannskoret KK har NM-konsert torsdag, mens en kjent gjest dukker opp for samtale i VIP-teltet hver dag.

Hver morgen foran rennstart blir det et kulturelt innslag hvor lokale utøvere i alle aldre vil danse, synge og spille. Blant annet vil Musikk- og dramalinja fra Hadeland videregående skole delta aktivt.

Musikkvideo

For å skape liv og røre i bygda, har Randsfjordmuseene i samarbeid med NM Lygna laget en splitter ny musikkvideo med egen NM-dans, låt og sang.

Sangen heter «Vi rister løs» og kan bli NMs svar på OL-floka fra OL på Lillehammer i 1994.

– Vi ønsker å vise bygda fra sin beste side. Hadeland har et rikt mangfold av ulike mennesker, yrkesgrupper, kultur og naturtilbud, sier Maj-Iren Bjorang Jørgensen fra Randsfjordmuseene.

Med på laget har de låtskriver Iver Olav Erstad, tekstforfatter Ketil Kolstad, sangerne Natalie Tangen og Sebastian Tschudi Hauer fra Hadeland videregående skole, koreograf Silje Uthuslien og filmmann Tor Linseth.

– Vi har valgt å ikke fokusere for mye på selve skidelen under NM, men på alle menneskene som faktisk skaper et NM med lang planlegging og forarbeid, frivillig deltakelse og oppmøte på selve arrangementet, sier Bjorang Jørgensen.

Hele 80 ivrige deltakere fra nærmiljøet på Hadeland har tatt del i prosessen. Alt fra ordfører til bonden i fjøset og barnehageungene tar del i sangen og dansen.