I sofagruppen i stua har familien på seks samlet seg. Som vanlig har det vært en travel søndag, med trening for noen og denne søndagen fotballturnering for andre.

Mens karbohydratlagrene til de unge fylles med brødboksmat skal vi prøve å finne ut hvordan Hanne Øien og Krister Sørgård fra Kirkenes havnet akkurat her i Haugsbygd.

Det er omtrent 2.400 kilometer til tettstedet Kirkenes som er hjembyen til Øien. Krister Sørgård er fra Sandnes, som ligger åtte kilometer utenfor tettstedet.

Begge ble tidlig glad i skiløping, og ble kjent med hverandre da de var 10–12 år gamle.

– Det var små forhold og vi som gikk på ski ble godt kjent med hverandre, sier Sørgård.

Men, da de startet på samme videregående skole i Kirkenes endte de opp med å bli minst like glade i hverandre som de var i utøvelsen av skisporten.

Kjærester

– Jeg var allerede på juniorlandslaget i ski da vi var ferdig på videregående i 1989, men da måtte jeg i militæret. Tjenesten ble ett år i Gardens idrettskompani, så da gikk turen sørover til Oslo, sier Sørgård.

Øien forteller at hun flyttet samtidig til Oslo hvor hun startet på idrettshøyskolen mens kjæresten var i militæret, og etter hvert på skilandslaget.

I denne perioden var de en del på Ringkollen som lå høyt nok til å være ganske snøsikkert. I tillegg sto løypebasen Svein Gulbrandsen for svært godt preparerte og attraktive skiløyper for det skiglade paret fra Finnmark.

– Da Hanne var ferdig på skolen begynte vi å se etter en plass hvor vi begge kunne trives, sier Sørgård.

Tett på Ringkollen

Både hans far og bror hadde vært i militæret på Helgelandsmoen, og broren hadde allerede bodd på Ringerike siden 1990.

Derfor kjente de godt til Ringerike og Hønefoss som lå så nære Ringkollen.

– Vi flyttet til Ringerike og Haugsbygd i 1995 og leide et hus i skogen i starten. Det er lite tett og høy skog omkring Kirkenes, så det tok litt tid før jeg ble vant med den tette skogen, sier Sørgård.

Til tross for den tette skogen trivdes de godt, og et par år senere handlet de sitt første hus i Haugsbygd.

Begge understreker at alle de mulighetene de hadde til variert trening og friluftsliv gjorde området veldig attraktivt.

Samtidig var Hønefoss stort nok til å ha et variert kulturtilbud og bymiljø, og i tillegg var nærheten til Oslo og flyplassen viktig.

– Jeg reiste mye både som utøver og etter hvert landslagstrener, og da passet det veldig bra å bo i Haugsbygd, sier Sørgård som nå jobber hos Bilia i Hønefoss.

Trives på Ringerike

Øien har i dag ennå kortere vei til jobben som lærer på Haugsbygd ungdomsskole.

At de trives på Ringerike vitner familieøkningen fra to til seks alt om.

I 2001 flyttet også foreldrene til Krister Sørgård til Ringerike. Nå har de både sønner, svigerdøtre og barnebarn bare noen minutters biltur unna.

Rundt oss i stuen sitter de tre guttene Jørgen (12), Jonas (15) og Emil (17) og lillesøster Emma (8) som alle er svært aktive innen idrett.

På spørsmål om de trives i Hønefoss og i Haugsbygd nikkes det rundt bordet.

– Vi har både gode treningsforhold og de fleste vennene våre i nærheten, sier Emil.

Foreldrene forteller at når alle fire er aktive blir det lite slitasje på sofaen i stua, og mye kjøring, dugnader, treningsoppfølging og heia-roping fra sidelinja.

– Vi har så langt vært heldig med å ha få skader, sier Emil før Jonas forteller om en sykkeltur hvor henda burde vært på styret.

Faren legger til at de fortsatt har krykker i garasjen.

Mest ute-liv

Da barna var mindre ble det en del turer med kos som hovedaktivitet, hvor lavvo og bål sto på timeplanen.

Nå som de har blitt større har også konkurranseinstinktet vokst, og det meste dreier seg om trening.

Øien og Sørgård som giftet seg for 20 år siden stortrives både som aktive voksne, og foreldre til aktive barn.

– Her på Ringerike har vi muligheten til å drive med nesten alle typer aktiviteter, sier Sørgård.

Men alt handler ikke om stoppeklokker, for i høst skal både Emil og Jonas reise til Kirkenes hvor de skal på rypejakt sammen med sin morfar. Foreldrene til Øien bor fortsatt i Kirkenes hvor familien er på besøk hver sommer.

– Er det noe dere savner fra Kirkenes?

– Det må være alle de forskjellige mulighetene vi hadde rett utenfor døra i Kirkenes. Vi kunne gå ned til sjøen eller opp på fjellet å fiske, vi kunne fiske laks i elva eller jakte på småvilt i sesongen. Alt der oppe er statseiendom, og det er veldig lett tilgjengelig for dem som bor der, sier Sørgård.

Videre vil de skryte av Haugsbygd idrettsforening som har vært viktig for at de trives så godt som de gjør.

Begge er de enige om at Haugsbygd er passe stort. Og ikke helt ulikt det de var vant til i Kirkenes, med gode naboer, venner og en god del familie i nærheten.