Gå til sidens hovedinnhold

OL-satsing eller karriereslutt?

Artikkelen er over 8 år gammel

Maren Haugli Tufto er endelig frisk, men står ved et veiskille til høsten.

Skøytesatsing for fullt er Maren Haugli Tuftos mål nå som hun har blitt frisk.

– Jeg håper det. Planen er å bygge meg sakte, men sikkert opp igjen, forteller Haugli Tufto.

– Hva slags tidsperspektiv har du?

– Jeg er veldig klar på at hvis dette ikke går nå, da har jeg ikke noe mer tid jeg vil bruke på dette svarer hun.

Å gå enda en vinter uten å konkurrere, der ting bare blir satt på vent, har hun ikke lyst til.

– Det er en kjempeprøvelse for motivasjonen. Jo lengre tid det går, jo vanskeligere vil det bli, forteller Maren Haugli Tufto.

Bestemmer hun seg for å satse for fullt, blir det fram mot OL i 2014 i russiske Sotsji, og altså ikke den førstkommende vinter. Nå fortsetter arbeidet med å legge opp til mer og mer trening. Is er det i Vikingskipet fra august av. Og rundt den tid vil Haugli Tufto vite hvordan det ligger an for hennes del.

– Da vil jeg også vite om jeg har de ressursene som skal til for å gjøre den jobben 100 prosent eller om jeg må skrinlegge det allerede da, sier hun helt ærlig.

Å si at hun er spent på utfallet av den gradvise opptreningen er ingen overdrivelse. Skøyter er det Maren Haugli Tufto har drevet med i alle år, og hun føler seg ikke helt ferdig som utøver ennå.

Friskmeldt ble 27-åringen først for to måneder siden. Da hadde hun vært syk siden 2010. Den gang fikk hun konstatert betennelse i skjoldbruskkjertelen.

– Det har vært veldig godt å kjenne på hvordan det egentlig skal være. Og jeg har fått trent bedre enn på lenge, Det er jeg veldig glad for sier Maren Haugli Tufto. Store doser trening blir det absolutt ikke den nærmeste tiden for det lokale skøyteesset.

Underveis blir det viktig for henne å ta stikkprøver for å sjekke at kroppen svarer riktig på de økte treningsdosene. Hardtrening begynner det å bli lenge siden hun har vært med på, og Maren Haugli Tufto understreker at hun ikke kan risikere helsen sin på vei mot en eventuell retur mot skøyteeliten.

– Å satse mot toppen igjen hadde vært veldig gøy. Det er litt ålreit å drive med jeg egentlig har lyst til og ikke bare ha rolige økter der du bare må holde igjen. Jeg har lyst til å trykke til litt så jeg kjenner at kroppen er med, sier hun.

Oppturer har det absolutt vært for henne i det siste. I mai ga Maren Haugli Tufto sitt ja til kjæresten Runar Tufto fra Hallingdal.

– Det var en fantastisk dag, med masse venner og familie, veldig fint, sier hun.

Og til høsten får hun altså svar fra kroppen på om det blir et comeback på isen.