Gå til sidens hovedinnhold

Kjempeløp av Nørbech

Artikkelen er over 15 år gammel

nDRUSKININKAI, LITAUEN: Torgeir Nørbech imponerte stort under langdistansen på junior-VM i orientering. Førsteårs-junioren ble nummer 30 blant de 167 deltakerne.

– Torgeir viste hvorfor det var riktig at han ble tatt ut. Hans prestasjon er imponerende, oppsummerer juniorlandslagstrener Kenneth Buch.

– Resultatet er bra, og jeg vet også at jeg har mye å gå på, sier Torgeir.

Hans prestasjon på langdistansen var imponerende av mange grunner. For det første er han debutant. For det andre er han fortsatt ikke mer enn 16 år. Nesten samtlige konkurrenter er eldre, de eldste er 20 år gamle. For det tredje hadde han ikke vært i Litauen før sist fredag, og terrenget der ikke helt som hjemme. Flere av de norske har vært i landet to ganger for å forberede seg. Sist, men ikke minst kunne han fort latt seg stresse og distrahere av at han hadde vondt i brystet under sprinten mandag da løpet ble ødelagt av noe som føltes som et slags hold.

– Han fikk klar beskjed før langdistansen om å bryte hvis det ble ubehag, sier landslagstreneren.

God form

– Jeg sleivet litt, men det gikk godt teknisk. Det var flatere og mer undervegetasjon enn under uttakningsløpene ved Jevnaker, men ellers var det en del likheter terrengmessig, sier han.

Kroppen fungerte helt fint? Du merket ikke noe til problemene på sprinten?

– Et sted kjente jeg det litt. Da tok jeg det med ro på to korte strekk, og så var jeg bra igjen. I starten kjente jeg godt etter. Da var jeg usikker, men det gikk fint, og jeg kom i gang, sier han.

Før start var han naturlig nok usikker på hvordan kroppen ville fungere, men han lot seg ikke merke av det under løpet. Han hadde fokus på orienteringen og gjorde den stort sett bra. Noe av det mindre bra skjedde på vei til den andre posten da han kom til den tredje posten først.

– Jeg gleder meg over at så mye var bra, sier han.

Hvor tøft var løpet rent fysisk?

– Det var tøft, men det blir på en annerledes måte enn på sprint. På den gjør det faktisk vondere. Her varer det mye lengre, men farten er ikke like høy som på en sprint, sier han.

Norsk suksess

I dag er det konkurransefri. I morgen fortsetter mesterskapet med kvalifiseringen på mellomdistansen. Fredag er finalen på den. Torgeir går i utgangspunktet enkelt til finalen, i hvert fall hvis han løper som på tirsdag.

På langdistansen ble det igjen norsk gull. Anders Skarholt fra Asker vant. Han var 14.41 minutter raskere enn 16-åringen fra Hønefoss. Det er noen minutter, men omtrent fem minutter antar Torgeir at han hadde bommet, og noe må han uansett regne med å bli etter på en tøff langdistanse. Løpet på tirsdag viste at læregutten plutselig begynner å bli mye mer enn læregutt!