Gå til sidens hovedinnhold

Flokker seg rundt sitt idol

Artikkelen er over 14 år gammel

Fred Erlandsen er rammet av en alvorlig muskelsykdom og lenket til rullestolen, men fortsatt er den tidligere toppspilleren det store idolet for både yngre og mer etablerte i Hønefoss Basketballklubb.

Fred Erlandsen er avhengig av rullestol i det meste han foretar seg, men basketballmiljøet nekter han å gi opp. Da HBBK deltok i sluttspillet for 2. divisjon i Ringerikshallen lørdag, var Fred den selvskrevne coachen og ga gutta nyttige tips underveis.

Jeg synes det er moro å være til stede i miljøet fortsatt, og skulle så gjerne ha vært på banen. Men det går jo ikke med rullestol. Derfor hjelper jeg gjerne til på sidelinjen når de spiller kamper, sier Fred.

Han understreker imidlertid at han ikke er noen trener for laget.

- I min situasjon er det en klar begrensning hva jeg kan klare. Å sitte på sidelinjen og prate går greit, men hvis jeg skulle være trener må ting vises, og det har jeg liten mulighet til. Likevel har jeg lyst til å hjelpe til på min måte ut fra erfaringer i mitt lange aktive liv på banen - hvis de ønsker det i HBBK, sier Fred Erlandsen, og lar det skinne igjennom at har stortrives i miljøet.

Det store forbildet

Både de unge på laget og "veteranene" er veldig opptatt av å ha med Fred når de spiller kamper og trener.

- Han er vårt store forbilde. Uten hans inspirasjon og glødende interesse for denne idretten, hadde vi neppe blitt så opptatt av basketballen. Han er helt fantastisk til å gi oss positive tilbakemeldinger og tips om hvordan vi kan utvikle teknikk og spill, sier Martin Gustavson, Kristoffer Solberg og Håvard Svartveit, alle 16 år og de mest lovende spillerne i HBBKs ungdomssatsing.

- Jeg tror ikke jeg hadde kommet så langt i basket hvis det ikke hadde vært for Fred, gjentar Martin, og får støtte for den uttalelsen av Kristoffer og Håvard.

Fred synes det er hyggelig å høre slike ord, men mener guttene selv har hovedæren for sin fine frengang.

- Vel har jeg hatt god kontakt med dem gjennom skolen, hvor jeg underviser litt fortsatt, og i klubbmiljøet, men alle tre har vært veldig interessert så lenge jeg kan huske, og de har trent mye. Da er det lett å gi dem tips og motivasjon. Det synes jeg er hyggelig, sier basketidol og læremester Fred Erlandsen.

Spillende trener Stig Eriksen er ikke i tvil om Freds posisjon og viktighet i den lokale basketballen.

- Det er vanskelig å verdsette det Fred har gjort og fortsatt gjør for klubben vår og miljøet. Han er en meget viktig person selv om han sitter i rullestol. Du hører jo hva ungguttene sier om hans posisjon som inspirator, og jeg vil også trekke fram hans store erfaring som toppspiller. Det er gull verdt for oss å ha han med når vi nå skal jobbe videre med 1. divisjon som mål. Om han sitter i rullestol spiller ingen rolle for oss. Han kan lære oss like mye for det, understreker Stig Eriksen.