Gå til sidens hovedinnhold

- Dette betyr så mye for meg!

Artikkelen er over 14 år gammel

Aldri før har kandidatlisten vært sterkere. – Mange har prestert godt, og denne prisen betyr svært mye for meg, sier "Årets idrettsnavn", Anders Jacobsen.

21-åringen fra Haugsbygd har kanskje stått for årets største gjennombrudd i norsk idrett. Det har ikke gått upåaktet hen hos leserskaren av Ringerikes Blad. Jacobsen fikk nesten 60 prosent av stemmene som har kommet inn til sportsredaksjonen i Ringerikes Blad gjennom hele desember måned.

Og Anders legger ikke skjul på at løvekruset, beviset på at han er "Årets idrettsnavn 2006", henger høyt.

– Dette henger høyt for meg. Jeg synes det er stas at folk følger med og til og med sender inn sin stemme. Det betyr at de bryr seg om prestasjonene mine, sier Jacobsen stolt og kikker ned på beviset.

Selv Frode Andresens to verdenscupseirer og bronsemedalje fra sprinten i Torino-OL, holdt ikke til å bli "Årets idrettsnavn" denne gang. Det sier litt om nivået på kandidatlisten.

Før jul avsluttet Anders Jacobsen et eventyrlig idrettsår med verdenscupseieren i sveitsiske Engelberg. For ett år siden hadde han aldri trodd at det skulle bli en realitet.

Realist

– Jeg har alltid forholdt meg til realistiske mål, og fra mitt ståsted kunne jeg ikke våge å tro på slikt.

– Det er sånt du kan drømme om, sier Anders Jacobsen.

På forsommeren reiste han til audition på Lillehammer med ett klart mål for øye: Kvalifisere seg for B-landslaget. Som alle vet, gikk det ikke helt slik.

To uker etter var Jacobsen på sin første samling i Trondheim. Han snakket hoppteknisk språk på engelsk med Mika Kojonkoski. Det var ikke lett, og den første treningsøkta med landslaget gikk sånn passe. – I pausen satte vi oss ned sammen for å snakke. Mika ba meg senke skuldrene. Han presiserte at jeg var med for å lære det første året, og at han så mye bra i hoppingen min. Den andre treningsøkta gikk som på skinner, sier Anders og smiler tankefullt.

På skinner

Siden den økta har det meste gått på skinner for Anders Jacobsen.

– Jeg hoppet veldig bra på både trening og i testrenn, men jeg var totalt ukjent med nivået i verdenscupen. Til tross for at jeg hoppet bra på Lillehammer før vi reiste til Kuusamo, var jeg veldig spent. Trodde renn og trening var to vidt forskjellige ting når det gjaldt verdenscup, sier Anders. I Finland ble det mye vær og mindre hopping, men fortsatt hang jyplingen fra Hønefoss med i toppsjiktet på trening. Mika Kojonkoski skjønte nok hva som var i ferd med å skje, og han måtte forberede unggutten mentalt på hva som ville møte ham dersom han skulle lykkes i rennet.

– Jeg var aldri dårligere enn nummer to på trening, og plutselig måtte jeg ha en samtale med Mika igjen. Han begynte å forberede meg mentalt. Ikke minst hvordan jeg skulle forholde meg til media, sier Anders.

Hoppuka

Suksessen i etterkant av Kuusamo har vært eventyrlig, og det ble kronet med seieren i Engelberg like før jul. Nå står en enda større utfordring for tur. Den tysk-østerrikske hoppuka er selve symbolet på den gjeveste prestasjonen en skihopper kan utføre, og Anders Jacobsen reiser ikke til hoppuka som en for alle ukjent deltaker. Han er rett og slett en av favorittene.

– Det er så uendelig mye som skal stemme for å vinne sammenlagt etter fire renn. Du skal prestere åtte nærmest perfekte skihopp, og det er også mye annet som skal stemme. Husk at fokuset på hoppuka er enormt, og jeg vil være veldig fornøyd dersom jeg er inne blant de 10 beste, sier hoppkometen, som leserne kåret til "Årets idrettsnavn 2006".