Gå til sidens hovedinnhold

Per Martin Nordli: YouTube for you...

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er ikke bare kattevideoer å hente. På Youtube finnes til og med morsomme forelesninger om matematikk, skriver ukens spaltist.

Ukens spaltist Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

YouTube, facebook og internett generelt, har utviklet seg stort. Internett har blitt kanalen for alle, og spekteret har utviklet seg til å omfavne alt fra artige kattevideoer, via konspirasjonsteorier og strikkeoppskrifter til kvantefysikk. The Guardian har trolig funnet skjulte sammenhenger mellom Steve Bannon, Trump og selskaper som Cambridge Analytica (som er tuftet på milltærpsykologisk ekspertise og stordata-analyse) og facebook.

Per Martin Nordli

Skribent og fotograf

 

Salg av store mengder data om deg og meg blir brukt i politiske kampanjer. De nyeste påstandene er at dette kanskje blir brukt sammen med millitærpsykologisk ekspertise, for å påvirke deg og meg. Kanskje man kan lykkes med det? Da blir det i såfall et reelt demokratisk problem, og det bør man finne ut av.

YouTube ble allemannseie gjennom artige videoer av katter, og små og litt større stunts fra ungdommer som kjedet seg. Nå har veldig mange andre fulgt etter, og man kan også finne høykvalitetsinformasjon fra hele verden.

Mange universiteter legger nå ut forelesninger på YouTube, så hvis du er student, eller bare interessert, bør du vurdere å supplere bokmerke-arkivet på nettleseren med et par internasjonalt anerkjente forelesere eller forelesningsserier. Her kan du se forelesninger av sjefen for Fysikkavdelingen på Stanford (Leonard Susskind) som fikk selv Steven Hawking til å innse at han ikke hadde helt rett. Til og med fysikernes egen helt, (fra atombombens barndom) Richard Feynman sine enkle og morsomme forelesninger finnes på YouTube.

Det finnes enkeltforedrag, som går igjennom ting som nok vil oppklare veldig mye du kanskje går og undrer deg over i hverdagen, og du finner mange av de aller beste i verden. Er global oppvarming reell? Stemmer teoriene med vitenskapen? Hva er det egentlig vitenskap handler om?

Fysikken er et eksepsjonelt fag, siden de trolig har de strengeste vitenskapelige kriteriene, noe man virkelig burde kunne litt om. Det gjør det nemlig mye enklere å vurdere all den andre informasjonen av mer eller mindre tvilsom karakter, som også fyller store deler av både facebook, youtube og resten av internett.

Alle fag er representert i forelesningene. Det finnes til og med morsomme forelesninger om matematikk. Årsaken er at disse forelesningene ikke handler om det man lærte på skolen, men det som matematikere og fysikere faktisk driver med: Nemlig å finne sammenhenger.

Det høres kanskje rart ut, men mange av disse forelesningen inneholder ikke matematikk eller fysikk slik du tenker på det. Det vil si, de inneholder det matte og fysikk egentlig er: Å finne reelle sammenhenger i den kompliserte verden vi lever i. Du finner litt om psykologi der også.

Det kan faktisk være både ganske interessant og morsomt, og du får det levert rett til sofaen i Hønefoss.

Flere tanker fra Per Martin:

Kommentarer til denne saken