Skolerett etter fylkesnoter

Demonstrasjon: Hva skjer egentlig i Hønefoss om dagen?

Demonstrasjon: Hva skjer egentlig i Hønefoss om dagen? Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Kulturlivet i Ringerike er spesielt, skriver Per Martin Nordli i ukens Spaltist.

DEL

Spaltist Det er vanskelig å kort beskrive hvorfor kultur og idrett er en bra ting i utdanningssammenheng. At Pytagoras så sammenhengen med musikk og matematikk allerede i antikken, kan kanskje være en liten pekepinn. Musikere er nærmest uvitende praktiserende matematikere.

Den moderne fysikkens far, gode gamle, men allikevel relativt sosialt mistilpassede Newton, beskriver hva som skjer når en idrettsutøver sparker en ball, eller løper så fort de kan.

Einstein med fiolin

Einstein var ikke spesielt god i matte, men når han tenkte ut relativitetsteorien spilte han fiolin. Einstein indikerer også hvor viktig matte er, for det måtte han senere lære seg for å presentere de kreative og nyskapende tankene.

Det mest interessante er kanskje når alle disse faktorene faller sammen. Et menneske som har en kroppslig intelligens gjennom bevegelse av kroppen, sammen med den inspirasjonen kulturelle og kreative aspekter tilfører livene våre. De er alle aspekter av samme ting, nemlig virkeligheten vi lever i, og virkeligheten vi lever av. Det er også virkeligheten vi forsøker å forstå mer av. Virkeligheten er kompleks og mangfoldig.

Fysikere som Feynmann løste også historisk kompliserte matematiske og fysiske fenomener. Han spilte også bongotrommer, tok seg en fest og drev med kunst. Han revolusjonerte vitenskapen innen matematikk, grunnleggende fysikk, inspirerte i utviklingen av datamaskinen og definerte det hypermoderne potensialet i nanoteknologi. Han er med god grunn mange fysikeres store helt.

Hva skjer?

Kulturkompetansen i Ringerike er et langtidsprosjekt som har utviklet seg i tiår. Vi har teater med egne musikere, et gryende media, idrett og en flott folkehøyskole. Nye foretak basert på kultur og media dukker opp til stadighet. Dette er fagområder som er viktige sammen.

Kulturlivet i Ringerike er spesielt. På slutten av nittitallet satt det en gjeng med hønefossinger i kjelleren på Smuget i Oslo, sammen med musikere fra resten av Norge. «Hva er det som skjer i Hønefoss om dagen egentlig?», spurte de lokale utøverene. Det som skjedde i Hønefoss, er at du nå kan finne igjen mange av de samme menneskene fra Hønefoss på de største TV-produksjonene. De har etablert seg i kultureliten i Norge. De er for mange til å nevne alle. Men når man snakker om å legge ned et av de mest kompetente musikalske fagmiljøene på sitt nivå i hele Norge, sammen med fremtidsrettede fag som media, og det evigvarende viktige idrettsfenomenet. Da kan man spørre seg nok en gang: Hva skjer egentlig i Hønefoss om dagen?

Flere spalter av Per Martin Nordli:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken