Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord. Den blanke himmelstjerne, der vi og alle bor. Må alle dele håpet så gode ting kan skje. Må jord og himmel møtes. Et lys er tent for det.

Det var første helg i advent. Grytidlig på morgenen. SAS-flyet med juleglede til Latvia lettet fra Gardermoen og satte kursen mot Riga. Fylt av glade hjelpere, leker, mat og utstyr til bondebygda og den lille landsbyen Bene.

Det ble en helt annerledes adventshelg enn noen av oss hadde opplevd før.

Fordi datidens (2004) SAS-personale hadde bestemt at flyselskapets julefly, som hadde vært en lang tradisjon, dette året (også) skulle lande nettopp her. Fordi det trengtes mest.

Buss ventet i Riga. For å bringe SAS-ansatte, inviterte gjester og journalister til Bene. I vintermørket. På elendige veier.

Vi visste ikke hva som ventet oss. Hadde aldri ant at fattigdom kunne sitte som en muggen lukt i vindskeive hus der beboerne samlet seg rundt svartovner for å finne varmen.

Vi hadde ikke ant at lys kunne skinne så sterkt i barneøyne over å få en avlagt dukke i hendene og et puslespill pakket inn i glanset papir.

Vi dro fra hus til hus. Med mat, med leker. Med lys og varme. Men det som møtte oss, var sterkere.

Til tross for arbeidsløshet, alkoholisme, reparert og slitt tøy og karrighet. Vi møtte håp. Varme og takknemlighet.

Vi ble traktert med hjemmenedlagte suragurker, tørt brød og en skarp dram og tonnevis med gjestfrihet.

Vi hadde ikke ant at lys kunne skinne så sterkt i barneøyne over å få en avlagt dukke i hendene og et puslespill pakket inn i glanset papir.

Anne Gro Christensen

På kvelden ble vi invitert til adventskonsert, julemesse og omvisning og mat på landsbyskolen i Bene. Der hjelpeorganisasjoner fra Norge hadde sørget for å sette skolen i stand. Innrede dusjrom og garderober. Sørge for nye pulter.

Og aldri har vi blitt mer rørt over å høre adventstoner enn denne kvelden. Da hele skolen i Bene, i sin fineste stas og med stjerner i øynene sang «Tenn lys - et lys skal brenne».

Til ære for oss. På norsk. Vi håper det fremdeles går julefly til Riga og buss til Bene.

Flere tanker fra Anne Gro: