Drømmen om julen

Et juleønske: Kristine som Maria i «Et juleønske» i 2008.

Et juleønske: Kristine som Maria i «Et juleønske» i 2008. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Julen minner oss på at enda ett år har gått, og at livet konstant er i endring. Og at barndomsjulen er og forblir et minne, skriver Kristine Madeleine Banggren Gripsgård.

DEL

Spaltist«Kanskje vår drøm om julen, den er et minne som så ofte vender tilbake. Når alt var vakkert og alt var enkelt og alle sangene vi sang var så nær oss.»

Carola skildrer julen godt på sin nyeste CD «Drømmen om julen». Og verset ovenfor traff meg rett i hjertet.

For hva er vel bedre enn en skikkelig barndomsjul? I min barndom startet julefeiringen tidlig. Allerede i oktober begynte øvelsene til forestillingen «Et juleønske».

I 10 år fikk jeg være en del av det nydelige arrangementet som etter hvert har blitt en sentral del av julestemningen på Ringerike. Jeg tenker ofte tilbake på at pappa må ha vært så lei av julesanger når jula endelig kom. Da hadde jeg allerede stått på rommet og gaula ut julesanger i åtte uker.

Da jeg var liten og feiret jul var alt vakkert. Alt var enkelt. Og de sangene jeg sang var så nær meg.

Livet er ikke lenger enkelt. Og for det meste ikke så vakkert, heller. Det kalles nok å bli voksen. Og av og til kan julesangene føles utrolig fjerne. Selv i midten av desember, kan sangene føles lenger borte fra meg enn noen gang.

Akkurat som et minne. Minnet av at jeg og venninnene mine løp i gangene på Byscenen og hadde det så artig.

Minnet av tillatelsen til å få ha med seg godteri på skolen siste dagen før juleferien starta. Minnet av at alle var så pynta til julegudstjenesten. Den sitrende stemningen rett før gavene skulle åpnes. Spenningen i min 6 år gamle lillebror sine øyne. Og hvordan han glatt løy da nissen spurte om han hadde vært flink til å spise opp potetene sine.

Julen er et forstørrelsesglass. Julen minner oss på at det kanskje mangler noen rundt bordet når julemiddagen skal inntas. Julen minner oss på relasjoner eller tradisjoner som forvitret. Julen minner oss på at enda ett år har gått, og at livet konstant er i endring. Og at barndomsjulen er og forblir et minne.

Men som Carola synger: Det er et minne som heldigvis ofte vender tilbake. Og skaper en god følelse. Midt i julestria og verdens urettferdighet.

Ha en velsignet adventstid!

Flere tanker fra Kristine Madeleine Banggren Gripsgård:

Artikkeltags