Jeg heier på deg, Galatia...

Galatia Paradisi har planer for en bedre framtid for øya si.

Galatia Paradisi har planer for en bedre framtid for øya si. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Gia sou Galatia. Jeg heier på deg. Og på alle de andre grekerne som ikke setter seg ned og gir opp når verden og Hellas og Chios ser som svartest ut.

DEL

SpaltistDe greske gudene må vite hvordan du og dere skal få det til. Rett og slett å gå rundt. Det er tøft nok for grekere flest, men kanskje spesielt for dere som befolker den femte største øya i det greske riket, Chios.

Økonomien raste. Unge familier, som hadde slått seg til på fastlandet og i store byer, mistet jobber og inntektsmuligheter. Løsningen? Å reise hjem til Chios for å dyrke Mastiki. Kvaen som gjennom årtusener har vært øyas gylne inntektskilde og som fortsatt er den aller største næringen, ved siden av skipsfart og turisme.

I 2012 forsvant store deler av de spesielle trærne (som bare kan dyrkes på Chios) i omfattende skogbranner. I sommer brant det igjen. To tredeler av produksjonen er borte. Det vil ikke være mulig å starte ny produksjon før om mange år.

I hele fjor og store deler av året har tusenvis av flyktninger satt seg i usikre, overfylte gummibåter og begitt seg over den smale havstrekningen mellom Cesme i Tyrkia og Chios. Der lokalbefolkningen har tatt imot dem med åpne armer. Gitt dem mat, ly og klær. Fortsatt er det over 4.000 av dem på øya. Forhindret fra å reise videre. Plassert i leire uten porter. De er slitne. Det er Galatia og hennes medborgere også. For trykket og temperaturen øker og konflikter oppstår.

I 2016 sa to store turoperatører takk for seg til den gjestfrie øya i Egeerhavet. Neste sommer kommer det verken turister fra Nederland eller Norge. Ei heller fra noen andre charteroperatører. For hotell- og pensjonateiere betyr det at de må håpe turister finner veien på egenhånd og via mellomlandinger.

Galatia har imidlertid ikke tenkt å gi opp. Tobarnsmoren og den tidligere forretningskvinnen merker forandringene godt. Men har mange planer for framtiden. Nå har hun en hel katalog full av opplevelser for hiking-turer i vakker natur. Til fjell og i raviner. Med overnattinger i små landsbyer og nærkontakt med gjestfrie landsbyboere.

Det er bare å heie på at det lykkes. Og ta ståpåviljen som et eksempel. Heia Galatia.

Kulturlederen vår har opplevd mye i Hellas:

Flere tanker fra Anne Gro:

Artikkeltags