De greske gudene må vite hvordan du og dere skal få det til. Rett og slett å gå rundt. Det er tøft nok for grekere flest, men kanskje spesielt for dere som befolker den femte største øya i det greske riket, Chios.

Økonomien raste. Unge familier, som hadde slått seg til på fastlandet og i store byer, mistet jobber og inntektsmuligheter. Løsningen? Å reise hjem til Chios for å dyrke Mastiki. Kvaen som gjennom årtusener har vært øyas gylne inntektskilde og som fortsatt er den aller største næringen, ved siden av skipsfart og turisme.

I 2012 forsvant store deler av de spesielle trærne (som bare kan dyrkes på Chios) i omfattende skogbranner. I sommer brant det igjen. To tredeler av produksjonen er borte. Det vil ikke være mulig å starte ny produksjon før om mange år.

I hele fjor og store deler av året har tusenvis av flyktninger satt seg i usikre, overfylte gummibåter og begitt seg over den smale havstrekningen mellom Cesme i Tyrkia og Chios. Der lokalbefolkningen har tatt imot dem med åpne armer. Gitt dem mat, ly og klær. Fortsatt er det over 4.000 av dem på øya. Forhindret fra å reise videre. Plassert i leire uten porter. De er slitne. Det er Galatia og hennes medborgere også. For trykket og temperaturen øker og konflikter oppstår.

I 2016 sa to store turoperatører takk for seg til den gjestfrie øya i Egeerhavet. Neste sommer kommer det verken turister fra Nederland eller Norge. Ei heller fra noen andre charteroperatører. For hotell- og pensjonateiere betyr det at de må håpe turister finner veien på egenhånd og via mellomlandinger.

Galatia har imidlertid ikke tenkt å gi opp. Tobarnsmoren og den tidligere forretningskvinnen merker forandringene godt. Men har mange planer for framtiden. Nå har hun en hel katalog full av opplevelser for hiking-turer i vakker natur. Til fjell og i raviner. Med overnattinger i små landsbyer og nærkontakt med gjestfrie landsbyboere.

Det er bare å heie på at det lykkes. Og ta ståpåviljen som et eksempel. Heia Galatia.

Kulturlederen vår har opplevd mye i Hellas:

Flere tanker fra Anne Gro: