Ringeklokke på mobilen, sier du? Eller radiovekkerur? Uansett er det ikke alltid like lett å stå opp om morgenen. I disse vinterlige vårtider frister det mer å snu seg over på siden og trekke dyna langt opp over øra og snorke videre.

Kanskje det var slik han følte det også, mannen som i 1850 brukte ett og et halvt år på å finne opp en sinnrik vekkemaskin som gjorde mer enn å få ham opp av dynene. Og som vakte så stor oppmerksomhet at til og med Ringerikes Ugeblad omtalte hendelsen samme år på følgende måte:

«En håndverker i Manchester har nylig funnet opp en liten maskin til å vekke seg om morgenen. Ved et Nürnbergerur i kjøkkenet har han festet en løftestang hvorfra det går en ståltråd gjennom gulvet til soverommet i 2. etasje.

Her står da hans nye oppfinnelse. Etter at løftestangen er innstilt på den tid han vil vekkes, løsner så denne når tiden er inne fra urskiven.

Da utløses maskinen oppe og ringer på en klokke samt at den tenner en svovelstikke som igjen tender en oljelampe.

Denne lampen løper på fire hjul og skyter i samme stund gjennom et blikkrør fram på en miniatyrjernbane, denne er om lag 5 fot lang og hviler på små jernføtter et par tommer over gulvet.

I enden av jernbanen står et opphøyd jernstativ med en liten tekjele. Under denne stanses lampen ved hjelp av en fjær.

Ilden koker nå vannet i ca. 20 minutter, så mannen får seg en kopp te eller kaffe før han går til arbeidet.

Klokken ringer så sterkt at også naboen våkner. Hele maskinen er av polert jern og har et vakkert utseende.

Oppfinneren har laget den i sin fritid og har brukt ca. 1½ år på å fullføre den.

Han har dermed også kombinert det nyttige med det sparsommelige, i det det kun koster ½ penny i uka å holde maskinen i gang.»

Kan noen forstå at ikke denne utmerkede maskinen ble allemannseie?

LES FLERE TANKER FRA ANNE GRO: