Gå til sidens hovedinnhold

Sp veltet rødgrønt samarbeid | Alf Henry Meier (Ap)

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi gjorde et ærlig forsøk på å komme til en enighet med Senterpartiet. Vi fikk oversendt en liste på 17 krav – 16 av disse kunne Arbeiderpartiet innfri. Det strandet på det 17. og siste punktet, nemlig en omgjøring av vedtaket om Hønefoss skole, skriver Alf Henry Meier i Ringerike Arbeiderparti.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet gikk i Ringerike til valg på noen tydelige saker: Trygg og bærekraftig økonomistyring, hele og faste stillinger, kampen mot arbeidslivskriminalitet og nei til privatisering. Dette er politikken vi presenterte for velgerne, og det er den vi etter valget skal kjempe for å gjennomføre.

Valgresultatet ble slik at flere partier måtte sette seg ned og snakke sammen – nettopp for å ta ansvar for en skikkelig styring av kommunen vår. Vi har tatt det ansvaret, selv om det har kostet. Det har ikke Senterpartiet gjort.

Vi gjorde et ærlig forsøk på å komme til en enighet med Senterpartiet. Vi fikk oversendt en liste på 17 krav – 16 av disse kunne Arbeiderpartiet innfri.

Det strandet på det 17. og siste punktet, nemlig en omgjøring av vedtaket om Hønefoss skole. Verken forslag om en ny konsekvensutredning, eller en avtale der vi ble enige om å være uenige om denne konkrete saken var nok for Senterpartiet – kravet var absolutt.

Det kunne vi ikke gå med på, og dermed ble det heller ingen avtale. Når den ene parten i forhandlingene krever absolutt gjennomslag for samtlige krav for å delta, er det ikke lett å forhandle.

Les også

Nå er det endelig klart: Disse fire skal styre Ringerike i årene framover

Heller ikke en avtale om valgteknisk samarbeid var mulig så lenge Senterpartiet var forhandlingspart. Hvor enn mye vi ønsket å etablere et rødgrønt samarbeid på Ringerike, var det ikke mulig – det satte Senterpartiet en stopper for. Vi forsøkte i det lengste å unngå et samarbeid den andre veien, men til slutt var det ingen annen måte vi kunne sikre innflytelse på.

Vi skylder velgerne våre å gjøre det vi kan for å få gjennomslag for politikken vi gikk til valg på. Og vi skylder alle innbyggerne en skikkelig styring av kommunen. Et valgteknisk samarbeid med Høyre, KrF og Frp ble til slutt den eneste løsningen.

For øvrig er dette verdt å merke seg: Et samarbeid om en politisk plattform, og et valgteknisk samarbeid, er to vidt forskjellige ting.

De neste fire årene er vi ikke bundet av noen avtale. Vi står på egne bein, skal fronte og gjennomføre egen politikk, og sikre flertall for våre saker. Men i en kaotisk situasjon der partier med 24 prosent oppslutning ikke er innstilt på å finne løsninger, må Arbeiderpartiet ta ansvar.

Nå er det på tide å se fremover heller enn bakover. Det er til det beste for hele Ringerikes befolkning.

Les også

Eli Johanne og Stein Roar om protest-aksjonen: – Derfor går vi ut av Ap

Kommentarer til denne saken