Ringerikes Blad skrev i fjor om Oliver Haugerud Moan (13) som sammen med søsteren stortrivdes i hoppbakken. Den gangen var han usikker på om interessen forble i hoppanlegget på Ringkollen, eller om han skulle utvide horisonten til større hoppbakker.

Nesten ti måneder senere, kunne han dele et nytt innblikk.

Satser

– Nå har jeg veldig lyst til å satse. Mulighetene for å satse nå er mye større enn da vi snakket sist, smiler 13-åringen.

LES OGSÅ: Nok en jobb for Mathis (22) fra Hønefoss: – Jeg har sluttet å google meg selv

Moan er nettopp blitt medlem av Vikersund Flying Team, og selv om han ennå ikke har tatt fatt på den aller største bakken, forteller han om størrelser som har betraktelig høyere vanskelighetsgrad, enn hva tilfellet er på Ringkollen.

– Bakken jeg hopper på i Vikersund er 65 meter, mens den største bakken her er på 40 meter. I tillegg er det et stort, og veldig fint miljø med profesjonelle trenere, opplyser han.

13-åringen er allerede blitt en rutinert amatør-utøver, og store deler av fritiden går med på å gjøre seg best mulig rustet for fremtidige hopp:

– Nå trener jeg skihopp to ganger i uka, og i tillegg prøver jeg å gjennomføre litt styrke -og vekttrening hjemme.

Spennende med hopp

Hoppanlegget på Ringkollen er vært en aktiv bidragsyter for å høste frem gode skihoppere. Den åpne dagens formål er å vekke interesse for sporten, og potensielt rekruttere nye medlemmer.

Astrid Skagnes Fremgård (6) og broren Sander Skagnes Fremgård (10) benyttet anledningen til å prøve seg i en av de mindre krevende bakkene. Særlig Astrid syns hoppbakken var særdeles spennende, til tross for et lite uhell:

– Det er veldig gøy, og bitte litt skummelt. Da jeg skulle hoppe i stad, så datt jeg og slo meg på rumpa, men det gikk fint da, smiler den engasjerte 6-åringen.

Hun forteller at det vanskeligste i hoppbakken er ned ovarennet, og at en da må ha alt fokus på å gjøre det så riktig som mulig.

– Da må jeg konsentrere meg skikkelig, og jeg syns at det er litt vanskelig.

En krevende, positiv opplevelse oppsummerer allikevel hoppbakken godt, og på spørsmål fra lokalavisen om hvorvidt hun ønsker å fortsette, kom det et ubetinget, rungende svar:

– JA, sier hun, idet broren spøker:

– Jeg vil gjerne fortsette så lenge mamma gidder å kjøre oss hit.

Arena for lek

Ringkollen Hopp var springbrettet for blant annet Anders Jacobsen. Ved siden av kommentering for Viaplay, er han et ansikt som ofte dukker opp i barneidretten på Ringkollen.

Selv mener han at tilbudet ikke nødvendigvis bør ses på som rekrutteringsportal for fremtidige verdensmestere:

– Dette er en arena først og fremst for lek og moro. Man ser så godt hvilken mestringsfølelse det gir å hoppe, og det mener jeg er veldig viktig å bygge opp. Det blir eventuelt en bonus om folk blir inspirert av stjernene på TV, og engasjerer seg selv, mener den tidligere verdensmesteren.

LES OGSÅ: Mange gjør disse øvelsene feil: Små grep gjør treningen mer effektiv

Han understreker at skihopp selvsagt må konkurrere mot større idretter, men at tilbudet forblir stående.

– Jeg kan ikke juge og si at det er fullt av barn i bakken her, men allikevel tror jeg at det er viktig å vite at tilbudet eksisterer. Jeg tror at mye handler om at barn og foreldre ikke vet at det finnes et tilbud, og det må vi prøve å snu, smiler han.