LANDET RUNDT: – Jeg skjønte ikke hva det var og skvatt da jeg så hodet. Jeg har aldri sett noe sånt før, den var helt hvit i ansiktet, sier Ulleland til Lofotposten.

26-åringen var ute å fridykket mellom Henningsvær og Rørvika da han fikk øye på torsken som svømte oppsiktsvekkende tregt.

– Den var helt sløv og svømte veldig tregt. Fiskene stikker jo vanligvis så fort man nærmer seg, men denne gjorde ikke det.

LES OGSÅ: Advarer mot flere typer fisk fra Tyrifjorden

Skader på hodet

Dykkeren forklarer at fisken kun hadde skader rundt hodet, men så ingen tegn til andre merker eller skader på resten av kroppen da han fikk den på land.

– Jeg så at den var såpass redusert at jeg tenkte det var best å ta livet av den så den slapp å lide. Da jeg fikk den opp på land så jeg at skaden kun var på den ene siden av hodet, men den hadde ingen merker ellers på kroppen.

Ulleland forteller at han gjorde flere googlesøk for å prøve å finne ut hva det kunne være, men uten hell.

– Heller ingen av de jeg kjenner som er aktive i dykkermiljøet hadde sett noe sånt før.

 

– Mystisk

Havforsker ved Havforskningsinstituttet i Tromsø, Egil Karlsbakk, sier han aldri har sett lignende.

– Det var mystiske greier, har ikke sett dette tidligere, og det er ikke rent få tusen villtorsk jeg har sett på, sier han til Lofotposten.

Skarbakk mener det er lite sannsynlig at tilfellet dreier seg om fiskelus.

– Fisken er jo harpunert, så levende og fersk. Derfor meget lite trolig at det har med lus å gjøre. Da mener jeg de fiskelusene som kan sitte på torsk, nemlig torskelus og skottelus, sier han.

 

Flere muligheter

Ifølge Karlsbakk kan det med lus, noen steder langs kysten, også menes noen åtseldyr, amfipoder eller tanglopper, som kan angripe og delvis spise opp fisk tatt på fast redskap som garn eller line.

– At disse kan forårsake slike skader på en fri fisk synes meget usannsynlig. Det måtte da ha skjedd hvis den var fanget i ett eller annet.

En annen mulighet er at fisken har vært i et garn, forklarer havforskeren.

– Den kan ha fått hudskader, og så klart å komme seg fri igjen. Bakterieinfeksjoner og kanskje mikroparasitter kan så ha forårsaket omfattende vevskader i huden.

LES OGSÅ: Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet 

Engangstilfelle

Havforskeren mener det ikke er grunn til å slå alarm i dette tilfellet, men oppstår det flere ganger bør situasjonen undersøkes nærmere.

– Siden dette er ett engangstilfelle ser jeg ingen grunn til å ikke fiske i området. Hvis det derimot dukker opp flere slike fisker er dette noe som forskere bør se nærmere på, for å avklare årsaksforhold og om det er noe som er av betydning for oss, avslutter Karlsbakk.

LES OGSÅ: Folk advares imot å spise abbor fra Tyrifjorden: – Mattilsynet bør gå inn med omsetningsforbud

Landet rundt

Landet rundt skal speile interessante artikler fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.