Samfunnet åpnes gradvis opp, og i Hole kirke planlegges nå konserter i august og september.

– Dette har vi gledet oss til lenge. Nå ser vi virkelig fram til å kunne samles i kirken og nyte vakker musikk, sier kantor Grethe Ulversøy som administrerer konsertserien.

Konsertene var opprinnelig satt opp i fjor som Bønsnes sommerfestival i Bønsnes kirke, men måtte utsettes på grunn av koronapandemien. Fortsatt gjør smittevernreglene at det er umulig å gjennomføre konsertene i middelalderkirken på Bønsnes.

For å la flere ta del i konsertopplevelsen, er konsertene denne sesongen skjøvet til sensommer og tidlig høst, og flyttet til Hole kirke som er betydelig større enn Bønsnes kirke.

Den første gjenåpningskonserten blir søndag 1. august med den etterspurte fiolinisten Arvid Engegård, trekkspillvirtuosen Håvard Svendsrud fra Modum og bassist Svein Haugen, som til daglig er solobassist i Oslo Filharmoniske orkester. Trioen lover varierte toner fra så vel det klassiske repertoaret som festlig sigøynermusikk, mazurka og livlig tango.

Konsert nummer to søndag 22. august vil by på klassiske perler med sopranen Gunda-Maria Bruce, kantor Grethe Ulversøy, og den unge cellisten Sandra Lied Haga. Gunda Marie Bruce er godt kjent i lokalmiljøet blant annet fra sommerkonserter på Hadeland glassverk, solist på Ringsakeroperaen og med koret Ringerike Vocalis, men hun har også stått på større scener som Den Norske Opera, Kungliga Operan i Stockholm og Drottningholm slottsteater. På konserten blir hun akkompagnert av kantor Grethe Ulversøy på flygel.

Den 27 år gamle cellisten Sandra Lied Haga fra Blommenholm i Bærum har vunnet mange priser for sitt spill, og debuterte i Wigmore Hall i London allerede som 12-åring. Siden da har hun hatt hele Europa som sitt arbeidssted. På konserten i Hole kirke får vi høre henne framføre solosuite av Johann Sebastian Bach, i tillegg til at hun medvirker i samspill.

Søndag 5. september blir det igjen storfint besøk. Da kommer Sigmund Groven, Henning Sommerro og Marianne Bye Granheim med et utsøkt og spennende program som spenner fra folkemusikk til visesang. Groven er en av verdens fremst utøvere på munnspill, og Sommerro, som kanskje er mest kjent for sin melodi “Vårsøg”, skal spille orgel og flygel. Tredje artist, sangerinnen Marianne Bye Granheim, har røtter fra gården Bye på Røyse.

Hennes bestefar var den folkekjære NRK-profilen og visekunstneren Erik Bye. Sommerro, Groven og Erik Bye samarbeidet mye. Marianne har fortsatt samarbeidet med bestefarens musikervenner, og hun har mange av Erik Byes sanger på repertoaret.

Bønsnes sommerfestival står som arrangør av konsertserien i samarbeid med Hole menighet. Grethe Ulversøy sier at smittevernregler vil bli godt ivaretatt under konsertene.