Gå til sidens hovedinnhold

Som sild i tønne på glassverket | Torleiv Johnsrud

Artikkelen er over 1 år gammel

– Her var det neimen ikke snakk om en avstand på én meter, og de fleste syntes heller ikke å bry seg, påpeker Torleiv Johnsrud etter besøk på Hadeland Glassverk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forleden var min kone og jeg og så Leonardo da Vinci utstillingen på Hadeland Glassverk, en flott utstilling som det tjener Hadeland Glassverk til ære å ha som attraksjon.

LES OGSÅ: Ciao Da Vinci, velkommen Brunner: Kø av skuelystne på Hadeland Glassverk

Vi er begge i risikogruppen ved angrep av Covid-19 -virus, og hadde bevisst ventet med å gå da vi hadde registrert stor tilstrømning tidligere på sommeren og høsten.

Vi hadde derfor håpet på mindre folk og smitterisiko så sent i utstillingsperioden.

Første var det romslig plass

Og riktig nok, da vi kom straks etter åpningstid, var det romslig med plass både i inngangspartiet og i salen i annen etasje.

Mens vi var der kom imidlertid både to norske skoleklasser og en busslast med turister, og i tillegg også en stadig tilstrømming av andre besøkende.

Det ble derfor etter hvert ganske fullt i salen, og vi gikk etter hvert ned derfra for å se utstillingen i de andre avdelingene.

Det var da vi opplevde ubehag i forhold til mulighetene for å bli smittet.

I passasjene og i trappene sto folk som «sild i tønne», og det var umulig å komme fram uten å måtte stryke seg kloss inntil de.

Holdt ikke avstand

Her var det neimen ikke snakk om en avstand på én meter, og de fleste syntes heller ikke å bry seg.

Vi fikk etter hvert «lurt» oss ut uten å «skubbe» oss for mye på dem som sto nærmest, og vi får bare håpe at de tilstedeværende ikke var smittebærende.

Dersom det fantes smittebærende personer blant de tilstedeværende, vil det nærmest være utenkelig at noen ikke ble smittet.

På spørsmål ble det fra billettselger forsikret at det ikke var sluppet inn flere enn hva reglene tillot, og dette kan meget vel vær riktig.

Antall mennesker

På grunn av lokalets utforming, trange ferdselskanaler og at store grupper gjerne holder sammen under forflytning, vil jeg imidlertid påstå at antall mennesker i forhold til lokalets totalareal ikke på noen måte er et tilstrekkelig kriterium for å holde smitterisikoen på et akseptabelt nivå.

Det kan selvsagt hevdes at nødvendig avstand til andre i et slik lokale er den enkeltes ansvar, men dette hjelper lite når de fleste ikke tar dette ansvaret.

Kommentarer til denne saken