Seks år har gått siden Kristoffer Evang og Anne Marte Ruud Evang forvandlet en drøm om å finne en nisje innen matproduksjon, til å bli en stadig mer etterspurt leverandør av kjøttprodukter til et marked i vekst.

Evang-paret har håvet inn priser for skinker og salamipølser de siste årene, og er nå tilgjengelig blant annet i Meny-kjedens hyller. Og minst like viktig: Korona-tiden har ikke lagt noen demper på etterspørselen.

Bygger nye lokaler

Men nå har Ask gård foredling AS vokst ut av lokalene i Åsbygda. Det er allerede på overtid:

– I mai og juni hadde vi en leveringsgrad på 60 prosent. For å kunne levere produktene som hadde størst etterspørsel, måtte vi kutte andre produkter, forteller Kristoffer Evang, som er daglig leder i selskapet.

Det er ingen god følelse. Heldigvis har ikke planene om å utvide kommet over natten, de har planlagt nye lokaler lenge.

Arbeidet starter allerede i september: Da kan de ta første spadetak i jorda for det som skal bli et 1.000 kvadratmeter stort produksjonsanlegg på Bergermoen i Jevnaker kommune.

Målet er at det skal stå ferdig i juni neste år.

– Løsningen for oss er å øke produksjonen, sier Evang, som forteller at selskapet beholder anlegget i Åsbygda, hvor de skal fortsette å produsere på samme nivå som i dag.

På Bergermoen vil de ha større fokus på pølse- og salamiprodukter som framstilles raskere.

Snart i hvert et kjøleskap

Nye produkter er også under utvikling, blant annet skivet-utgaver av de populære salamipølsene Slegge og Passe.

Også det er på tide, ifølge Evang. De fleste av oss handler salamiprodukter i ferdig skivet utgave, derfor skal også den lokale merkevaren ligge i samme hylle.

– Men akkurat her mener vi at kjøttindustrien har sovet i timen. Mange av de store leverandørene har skivet salami, men alle smaker det samme. Det er også produkter som enkle og billige å framstille.

– Vi tror at forbrukerne er mer kvalitetsbevisste i dag, og er opptatt av verdier som dyrevelferd og bærekraft. De er også modne for noe nytt. Lett tilgjengelig, ikke bare for eliten.

LES OGSÅ: År etter år kommer folk tilbake til Lisa og Hans: – Folk reiser mange mil for å plukke hos oss

Tar steget opp

Større lokaler vil bety økt omsetning.

– I de nye lokalene skal vi kunne produsere for opp mot 100 millioner kroner. Ikke det første året, men på sikt. Det er et stort sprang, innrømmer Evang.

– Det er ingen tvil om at det blir noen hektiske år fremover, men vi skal klare det. Vi klarte de første fem årene, fra null til 10 millioner kroner. Nå skal vi også klare den neste utfordringen, mener han.

Spiller på lag

Tomten er kjøpt av Jevnaker kommune, i et område avisen tidligere har omtalt. Her er det flere muligheter for allerede andre matprodusenter.

Evang håper at deres etablering vil gjøre det lettere for andre lokale bedrifter å vurdere samlokalisering, gjerne på Bergermoen.

– Vi har de samme utfordringene, og samme målene. Det kan være en styrke å være samlet, mener han, og peker på at vi allerede har flere dyktige produsenter av lokal mat og drikke, som Røyse Frukt og Bærpresseri på Røyse og Thorbjørnrud Hotell.

– Se på Røros, de har blitt en destinasjon for lokalmat. Det kan vi også bli, sier Evang.

Utvidelsen, og investeringen, av produksjonen skjer i samarbeid med Innovasjon Norge, Sparebanken 1 Ringerike Hadeland og Sparebank 1 Næringsstiftelse.

– Dette er støttespillere vi ikke hadde klart oss uten, sier Evang.

LES OGSÅ: Jevnaker kommune vil lokke næringslivet: Betaler 8 millioner for jernbane-eiendom

Flere arbeidsplasser

Når produksjonen fordeles over to anlegg, vil det bety flere arbeidsplasser.

I dag er det fem ansatte i selskapet, den første nyansettelsen i produksjonen skjer allerede i høst.

Evang ser for seg en dobling av antall arbeidsplasser når omsetningen nærmer seg maksimum av hva de nye produksjonslokalene er dimensjonert kan tåle.

– Dette er spennende tider for oss. Vi er som en familie, hvor vi jobber sammen mot felles mål. Heldigvis har vi dyktige folk i alle ledd som skal hjelpe oss til å nå disse målene, sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask gård foredling AS.

LES OGSÅ: Ny suksess for Kristoffer (40) og Anne Marte (39) på Ask gård: – Vi konkurrerte mot de store og vant

Lokalt finner du produkter fra Ask gård foredling AS i Meny-butikkene, Coop Mega, Storgata 9 landhandleri og delikatesser og i Høvdinghallen i Hadeland Glassverk.