(Avisa Hadeland) Mandag ettermiddag kom Aud Braaten kjørende gjennom Røstetunnelen på riksvei 4 i Lunner, plutselig hørte hun et kraftig smell.

– En stein traff frontruta mi og hele kupeen ble full av glasskår, til og med i baksetet, forteller Aud til avisen Hadeland.

– Mest sannsynlig en vanlig steinsprut, sier Statens vegvesen som har ansvaret for sikkerheten i tunnelen.

Ut av det blå

Tirsdag er hun fortsatt skjelven etter skrekkopplevelsen hun hadde dagen før. Hun har fortsatt ikke fått svar på hva som egentlig skjedde.

– Jeg kjørte inn i tunnelen, og det var lite trafikk. Jeg kunne se noen lastebiler langt foran meg, men ingen biler i umiddelbar nærhet, forteller hun.

Hun kan heller ikke huske at hun møtte noen når uhellet inntraff.

– Jeg hadde kommet midt inne i tunnelen da det smalt kraftig. Det innerste laget i frontruta ble knust, glasset ble pulverisert, forteller Aud, om hendelsen som kom helt ut av det blå.

Det ytterste laget i frontruta holdt heldigvis, men fikk store skader midt foran på sjåførsiden. Det hindret steinen i å komme inn i bilen. At det innerste glasset løsnet og falt ut sikret at hun hadde sikt slik at hun holdt seg på vegen.

– Jeg hadde flaks, dette kunne blitt ei dødsulykke, mener Aud.

Fornuften tok over

Den erfarne sjåføren klarte å holde hodet kaldt.

– Det var nok fornuften som tok overhånd. Det første jeg tenkte var at jeg ikke kunne stoppe inne i tunnelen på grunn av sikkerheten.

Aud hadde grei sikt til side for skaden, og fortsatte å kjøre.

– Etter hvert svingte jeg inn på gamlevegen og kom meg til Shell på Harestua for å få hjelp av Vidar (Haugen, red.anm.), forteller hun.

Først da hun stoppet bilen på Harestua kom reaksjonen. Der ble hun sittende i bilen en stund slik at hun fikk summet seg.

Politiet ble tilkalt, og Aud oppfattet at de så alvorlig på hendelsen.

– Jeg ble avhørt og de tok bilder av skaden. Jeg forsto det slik at det blir opprettet sak, forteller hun.

Dagen derpå er hun bare glad for at alt gikk greit.

– Hadde ikke ruta holdt slik at steinen hadde kommet inn i bilen hadde jeg dødd på flekken, sier hun.

Nå vil hun advare andre mot at det kan skje alvorlige hendelser inne i tunnelen, for Aud har liten tro på at det kun er snakk om en vanlig steinsprut.

– Jeg er overbevist om at steinen måtte komme ovenfra. Hvor skulle den ellers kommet fra, den hopper vel ikke opp av seg selv med slik kraft, spør hun.

Ingen fysiske skader

Det er ingen øvrige skader på bilen, bortsett fra en lite merke på taket.

Et par karer fra Mesta kom også til Harestua, og snakket med Aud, men hun har ikke hørt noe fra noen siden.

– Det er sagt at det er funnet stein i tunnelen, men jeg har ikke fått det bekreftet. Dersom dette er stein som har falt fra tunneltaket så handler det jo om sikringen. Da må noen ta ansvar, sier pensjonisten.

Hendelsen i tunnelen ble en ekstra belastning i ei ellers vanskelig tid for Aud, som nylig har opplevd dødsfall i nær familie.

– Det var ikke akkurat dette jeg trengte nå. Men jeg er tross alt glad for at det gikk bra. Samtidig er det godt å ha Vidar på Shell, han ordner opp med bilen, forteller hun.

Aud fikk ingen fysiske skader av glasset, men forteller at hun fortsatt fant glasskår i håret da hun dusjet tirsdag.

Laget for å tåle høy påkjenning

Aud kjører en nyere bil av typen Mercedes. Ifølge Håvard Ekeberg hos Hadeland Glass på Jaren, er moderne ruter laget for å tåle en forholdsvis høy påkjenning med tanke på steinsprut. De har reparert bilen til Aud, og fagmannen er klar i sin tale.

– Dette er en skade med mye energi, noe som tyder på mer enn en vanlig steinsprut. Det har vært et kraftig smell, sier han.

Han forteller at det innimellom kan være lastebiler som kan «kaste» ganske store steiner som har kilt seg fast mellom tvillinghjulene inne på anleggsområder, men ifølge Aud var det ingen biler i umiddelbar nærhet.

– Det er derfor mest nærliggende å tro at noe har falt ned fra tunneltaket. Det er ikke så vanlig, men det har skjedd tidligere, sier Ekeberg.

Han er overrasket og glad for at sjåføren klarte å holde fokus i en slik dramatisk situasjon hvor hun fort kunne endt i tunnelveggen.

Har ikke funnet noen stein

Hadeland har snakket med vaktoperatør hos Statens vegvesen, Dag Thorstein Schou. Hun er kjent med hendelsen mandag, og bekrefter at de sendte ut mannskap for å undersøke tunnelen.

– Vi har sjekket tunnelen men har ikke funnet verken skader på tunnel eller stein, så det er trolig snakk om en vanlig steinsprut, sier Schou.

Han kan derimot ikke garantere at Aud ikke er truffet av en stein fra tunnelen.

– Jeg kan selvfølgelig ikke garantere det, men det er gjort en grundig sjekk og alt tyder på at det skal være trygt å kjøre Røstetunnelen, sier vaktoperatøren.

Mange punkteringer

Det siste døgnet har også flere opplevd å punktere i tunnelen hvor det pågår vedlikeholdsarbeid. Tirsdag skrev Hadeland om Sissel Kyta Elnes, som var én av sju bilister som har punktert i tunnelen på under et døgn.

– Det var satt ut kjegler i tunnelen på steder hvor bilene ikke skulle kjøre, men disse er blitt skubbet bort. Deler av vegbanen er stengt på grunn av dette akkurat nå, men tunnelen er ikke stengt, kunne Schou fortelle tirsdag ettermiddag.

Arbeidet er registrert på Vegvesenets sine nettsider. Tidspunkt for når dette er ferdig er usikkert, men det er anslått til å kunne vare fram til klokka 6 onsdag morgen.

Landet rundt

Landet rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge.

Fra 1. juni 2022 er også Budstikka en del av dette samarbeidet.

Ringerikes Blad legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra landet rundt.

Derfor finner du kanskje en sak fra Alta, Bergen eller Fredrikstad på ringblad.no.