Magnus Nilholm (50) er beredskapsleder i Ringerike kommune, og har tatt oss med inn i et av kommunens offentlige tilfluktsrom.

– Enten om det er et offentlig eller privat tilfluktsrom, skal oppbyggingen av det være noenlunde likt. Tror det er mange som glemmer at skoler, sykehjem og mange boligblokker har egne tilfluktsrom, forteller han.

Eget tilfluktsrom

På stedet møtte vi også Espen Haugseth (44) fra Buskerud sivilforsvarsdistrikt, han mener at det er mange flere tilfluktsrom rundt i Ringerike enn bare de offentlige.

– Før så var det pålagt å lage et tilfluktsrom i bygg som er større enn 1.000 kvadratmeter, og det er det på blant annet skoler, sykehjem og boligblokker. Totalt så er det plass til 1.747 stykker i de offentlige tilfluktsrommene i Hønefoss, men med alle de private kan man nesten gange det antallet med 10, uten at jeg vet det helt sikkert, tilføyer han.

LES OGSÅ: Se kartet! Her er tilfluktsrommene i Ringerike: – Ingen grunn til panikk

Han oppfordrer alle til å bli kjent med egen bolig om man enten bor i en blokk eller har eget hus.

– Har man en kjeller er det like trygt å komme seg ned der, om man ikke har et annet sikkert sted å reise. Da er det lurt å ha nok vann på tank, tørrmat og noe man kan varme mat på. På sikkerhverdag.no ligger det liste med det vi anbefaler alle å ha samlet av egenberedskap hjemme. Det kan hende at sykkelparkeringen i blokken du bor i egentlig er et tilfluktsrom.

LES OGSÅ: Dette bør du ha hjemme i krisesituasjon: Se listen!

Godt vedlikehold

Erland Hovde (56) er vaktmester på stedet. Siden bygget brukes av hockeyklubben Ringerike Panthers til daglig, blir det godt vedlikeholdt.

– Jeg mener at bygget ble reist i 1991 på dugnad, men da fikk de støtte fra staten til å også integrere et tilfluktsrom i bygget. Siden det brukes hele tiden har vi jevnlige inspeksjoner og kan følge med på om alt utstyret virker som det skal. I dette tilfluktsrommet er det plass til cirka 170 stykker.

Ifølge Haugseth skal et tilfluktsrom klargjøres innen 72 timer fra man får beskjed om en eventuell krisesituasjon, men han anbefaler uansett alle om å bli kjent med hvilke tilfluktsrom du kan benytte deg av og finne ut av hvilke tiltak du kan gjøre i eget hjem.