Gå til sidens hovedinnhold

Slik gikk valget i vårt distrikt

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjekk grafene for Ringerike, Hole og Jevnaker.

I Ringerike er det åpent hvem som skal styre. Senterpartiet er valgets store vinner, mens både Arbeiderpartiet og Høyre går tilbake.

Arbeiderpartiet er fortsatt Ringerikes største parti med 27,1 prosent av stemmene. Senterpartiet passerer Høyre og puster Arbeiderpartiet i nakken med 24,4 prosent. Det gir henholdsvis 12 og 11 mandater i kommunestyret. Til sammen blir det 23 representanter og de to partiene har alene flertallet i kommunestyret.

Det er talt opp 99,8 prosent av stemmene og det er i praksis bare fintelling som gjenstår. Det endelige resultatet kan dermed få små avvik fra disse tallene.

Høyre går noe tilbake og ender på 19,2 prosent. Det gir åtte mandater. Sammen med Arbeiderpartiets 12 og Venstre og Kristelig Folkeparti som har en hver, gir det også et knepent flertall i kommunestyret med 22 mandater.

Venstre ligger på 2,7 prosent og Kristelig Folkeparti 2,0 prosent.

Fremskrittspartiet ser ut til å ende på 9,9 prosent og vil dermed ha fire representanter i det neste kommunestyret.

SV går noe fram fra forrige valg og ser ut til å oppnå 5,4 prosent, men får fortsatt ikke mer enn to representanter.

Rødt ligger på 3,9 prosent og øker fra en til to representanter. De heter Solidaritetslista i denne perioden.

Miljøpartiet De Grønne nyter godt av den grønne vinden, og ser ut til å ende på 4,5 prosent. De dobler dermed sin gruppe fra en til to representanter.

Liberalistene oppnår 1,0 prosent og kommer ikke inn i kommunestyret.

Rødgrønt i Hole

I Hole ble det rødgrønt flertall etter at Høyre gikk tilbake. Først så partiet ut til å miste to mandater, men det endelige valgresultatet viste at Høyre tapte en plass i kommunestyret.

Senterpartiet ble den store valgvinneren med over dobbelt så stor oppslutning, 17 prosent, og fire stoler i herredshuset. Sosialistisk Venstreparti gikk også betydelig fram fra 3,7 til 6,9 prosent og fikk ett ekstra mandat.

Miljøpartiets De Grønne økte oppslutningen fra 3,3 til 5,7 prosent og kjempet lenge om et ekstra mandat, men MDG måtte nøye seg med dagens ene.

Arbeiderpartiet gikk tilbake nesten to prosentpoeng, men beholdt fem plasser i samfunnssalen.

Kristelig Folkeparti berget sitt ene mandat i valginnspurten tross tilbakegang. Fremskrittspartiet mistet en plass og går fra to til én stol i Hole kommunestyre.

Jevnaker

Det ble et stort, rødgrønt flertall i Jevnaker. Mens Ap gikk kraftig tilbake på landsbasis, økte partiet litt i Jevnaker. Med 43,6 prosent får de en fremgang på 0,6 prosentpoeng - og 9 av 19 mandater i kommunestyret.

LES OGSÅ: Morten blir ordfører: – Stolt over at vi øker i Jevnaker

Som i så mange andre kommuner, var det Senterpartiet som ble den store vinneren også i Jevnaker. De endte på 17,0 prosent, som er en økning på 7,3. Det gir tre mandater i kommunestyret.

Høyre endte på 12,1 prosents oppslutning, og ble dermed tredje største parti i kommunen. Da forhåndsstemmene var talt opp, så det ut til at Frp ville bli hakket større, men i løpet av kvelden klatret Høyre forbi dem i oppslutning. Men Høyre må tåle en nedgang på 4,1 prosentpoeng, og de blir representert med to mandater i kommunestyret.

Samme antall representanter får Frp, som gikk fram med 0,6 prosentpoeng til 10,8.

SV får også to representanter, og endte til slutt på 11,6 prosent. Dermed økte de betydelig i løpet av kvelden; da forhåndsstemmene var talt opp, var de nede på 8-tallet. Likevel er det en nedgang på drøye fire prosent fra brakvalget i 2015.

Miljøpartiet de grønne kommer inn med en representant i kommunestyret. De får 4,9 prosent av stemmene, og er på samme nivå som i 2015.

Kommentarer til denne saken