Gå til sidens hovedinnhold

«Skråsikre ungdommer, politikere og mediefolk har svar på det meste om klimaet» | Knut Berntsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En kan ikke åpne en avis eller se og høre på nyheter før en blir overfalt av mer eller mindre skråsikre ungdommer, politikere, mediefolk og andre som har svar på det meste når det gjelder klimaet.

For meg, og mange andre, høres det ut som om verdens undergang er nært forestående.

I Aftenposten for en stund siden var det til og med en 17-åring som påsto at en har 11 år igjen før katastrofen når oss (i parentes bemerkes så var det bare var å stemme på Rødt, MGD, SV og Venstre for det ville hjelpe oss unna det forferdelige).

Nøktern og skepsis

Som en forholdsvis nøktern og skeptisk gubbe tillater jeg meg å tvile på nettopp dette.

LES OGSÅ: Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver

Så har vi klimayndlingen selv, nemlig svenske 16-årige Gretha Thunberg. Hun blir glorifisert av tusenvis av ungdommer og også av voksne politikere som burde vite bedre.

Den mest merkelige hendelsen er jo hennes to ukers seilbåtreise til New York for å protestere i FN! Hun ville spare klimaet grunnet skambelagt utslipp fra en åtte timers flyreise! Jeg blir ganske fortvilt over slikt hysteri – nesten ikke til å tro i vårt opplyste samfunn.

Les også

Spis norsk kjøtt med god samvittighet! | Håkon Haug Laa

Så får vi selve rosinen i pølsa, hennes klimatale i FNs hovedforsamling hvor hun gråtende skjelte ut verdens ledere for ikke å redde kloden som er undergangen nær.

Hvor er hennes foreldre som tillater dette? Blir hun brukt av kyniske klimaaktivister som ved å sende et – ja, hun er jo ennå pr. definisjon et barn – et gråtende budskap om jordas undergang?

Er det ingen som tar til motmæle

Er det ingen som tar til motmæle ved å bruke et barn til dette? Mange tenker sikkert i sitt stille sitt, men tør ikke være politisk ukorrekt. Men dyktig er hun i sitt engasjement. Det innrømmes.

For å sette dette i et lite perspektiv, drister jeg meg til å beskrive noe fra min tidlige barndom langt der oppe nord i Norge. Av kristne svovelpredikanter ble vi nesten hjernevasket om at jordas undergang var nært forestående, dersom vi ikke vendte oss om til den rette tro, ellers ville vi havne i helvete når undergangen kom.

I tillegg eksploderte det ofte russiske atombomber oppe ved Novaia Semalia som i sin tur resulterte i dommedagsprofetier om at atomkrigen snart ville ramme oss.

Dette forplantet seg i et skremt uskyldig barnesinn. Nå, 60–70 år etterpå lever man ennå i beste velgående.

Er ungdommen blitt hjernevasket av voksne aktivister som har skremt livsskitten av dem med sine dommedagsprofetier? En kan selvfølgelig stille seg spørsmålet om jeg ikke tror på dem som forsker på klima?

Blir forvirret

Jo det gjør jeg – delvis, men den ene påstanden slår jo den andre i hjel! Man kan jo bli forvirret av mindre. Naturen /klimaet har jo alltid forandret seg.

Det er jo de fleste enig om, men om klimaforandringen er bare menneskeskapt er vel en sannhet med visse modifikasjoner?

Så har vi fenomenet «SKAM». Å spise kjøtt er skam. Jeg for eksempel synes fisk er best, men setter også pris på en saftig biff samt pinnekjøtt til jul. De fleste familier har et variert kosthold og trenger ikke kostholdsråd fra klimaforkjempere.

Å fly er skam. Her kan jeg skyte inn at da jeg gikk på skole i 50-åra i Oslo, brukte jeg ca. 4–5 dager til å komme hjem til jul. Rakk så vidt julaften før jeg igjen returnerte samme veien 2. juledag. Senere ble det å fly nordover en velsignelse.

Å utvinne olje er ikke bra/skam (må få snarlig slutt på det). Man glemmer lett at det er grunnen til vår rikdom og velferd og som våre politikere så sjenerøst skjenker av sin overflod diverse FN-organer og andre ubemidlede land med mer. Å kjøre fossilbil (ikke elbil) er skam. Kjenner jeg aktivistene rett så kommer det sikkert flere skambelagte påstander i framtiden.

Media er tilnærmet servile når det kommer til intervjuer og programmer som handler om klima. Et merkelig eksempel er intervjuet med en 14–15 års klima/miljøjente på slottsbakken under prinsesse Ingrids konfirmasjon. Hun hadde svar på det meste og pratet som en foss.

Genuint ungdomsarrangement

Ære være henne for et genuint ungdommelig engasjement, men det ble litt mye. Intervjueren kom ikke med et eneste motspørsmål hva jenta egentlig mente med et bærekraftig samfunn samt nevne litt detaljert om framtidens grønne jobber.

Her tenkte sikkert intervjueren at hun måtte trå varsomt for å unngå havne i hersketeknikkfella. Jeg savner saklige argumenter for tvil (ikke fornektelse) fra mennesker som har en annen vinkling til klimaforandringene.

Uansett så får en betenkeligheter med å ta innover seg klimaprofetier når pur unge jenter og gutter, som for eksempel Gretha Thunberg setter i gang med å belære voksne erfarne mennesker om katastrofen som kommer om ikke så lenge.

Jeg skulle ønske at klimaaktivistene, og da særlig de som bor innafor de sentrale urbane områder i Oslo, ville prøve å forstå meg og andre i min generasjon som har en mer nøktern tilnærming til emnet samt en viss livserfaring.

Reverserer rikdommen?

Vi er en smule redd for at man er i ferd med å reversere vår rikdom og velferd som en har slitt og arbeidet for med tanke på å skape en bedre framtid for den kommende generasjon. Brorparten av vår ungdom er privilegerte som et resultat av dette.

Les også

Leserne raser mot kjøttfri dag-forslag: – Må bli slutt på dette tullballet

Jeg kunne selvfølgelig komme litt innpå min oppvekst i slutten av 1940-åra og videre framover med slit og begrenset mulighet til skolegang, og hvordan man med glede opplevde framgang og velferd-ikke bare i Nord, men også over det ganske land.

Den beskrivelsen unngår jeg da den sikkert faller på steingrunn nå når klima er det som teller i politikken. Man skal tydeligvis ikke se seg tilbake.

I en artikkel under «Ærlig talt» i Ringerike Blad her om dagen klager regionsekretæren i Natur og Ungdom over debattklimaet og mangelen på saklighet og respekt i debattene.

Sårende og upassende

Jeg er faktisk enig med vedkommende, men når han kommer med en belæring om emnet samtidig som han klager på de eldre som drister seg til å ha andre meninger enn de unge og i tillegg stempler oss som fiendtlig, så er det sårende og upassende.

Det synes jeg er å gå for langt og grenser til arroganse. Lover ikke godt for en framtidig politiker. Dog skal han ha pluss for samfunnsengasjementet sitt.

Les også

Eldre menns klimafornektelse og frykten for de unge | Erlend Kåsereff

Jeg har flere års erfaring med utviklingsarbeid i Afrika samt humanitær virksomhet med mer i Midtøsten. Her så man mye elendighet og hvor befolkningen jobbet for å få et bedre og rikere samfunn. Er det da riktig av oss i den privilegerte og rike verden å forlange at de skal sette de samme klimarestriksjoner som Norge er i ferd med å gjøre i dag?

Om noen skulle svare på mitt innlegg så vil jeg sikkert bli latterliggjort, men det tar jeg med knusende ro. Kanskje noen til og med prøver å forstå mine tanker om emnet?


Jeg er så lei av å bli belært av dem som mener at de eier den hele og fulle sannhet, samt tenderer til å se ned på personer som drister seg til å ha en annen vinkling på klimaspørsmålet.

Jeg er ingen klimafornekter!

Enig eller uenig? Si det her!

Les også

Erlend (20) har russiske aner: – Takker oldefar for at han flyktet

Kommentarer til denne saken