Som varslet tester Sivilforsvaret sine sireneanlegg, eller tyfoner som de også kalles, onsdag.

– Jeg føler det høres ut som tuting fra biler. Jeg trodde det kom fra en av bilene vi gikk forbi, slår en av gutta i 7. trinn på Helgerud fast.

Lærer Hans Vegard Røine går i front for klassen som er på vei hjem fra byen etter endt skoletur. Klassen har gått fra Helgerud skole og ned til kinoen for å se «Bortebane». De har vært en tur i parken, og var på vei hjem da de møter både alarm og lokalavis. Rusleturen tilbake til Helgerud tar omtrent en times tid.

– Vi skulle egentlig vært på Tusenfryd i dag, men der er det stengt så vi måtte finne på noe annet. Neste uke blir det tur til Tusenfryd, forteller en av elevene.

Sommeren kommer

Neste uke blir også spennende på andre måter. Da får 7.-klassingene beskjed om hvem de kommer i klasse med når de begynner på ungdomsskolen.

– Det er de naturlig nok veldig spente på, sier lærer Hans Vegard. Men før den tid kommer en etterlengtet sommerferie.

– Noen som gleder seg?

– JAAA!

Alt fungerte

Fungerende distriktssjef i Sivilforsvarets avdeling i Buskerud, Thrine Carslen forteller at det er syv sirener i Hønefoss. Fem av disse ble testet onsdag, og alle fungerte som de skulle. To av sirenene i byen er under reparasjon, og ble ikke testet.

– Det er godt å vite at anleggene er testet og virker som de skal, sier hun.

Anleggene som ble testet ligger på Follum, Hønefoss omsorgssenter, Begnamoen, Felleskjøpet og Ringerike kommunes eiendom i Fossveien. Det er omtrent akkurat der Ringerikes Blad traff på Helgerud-elevene onsdag.

Anleggene på Ringerike sykehus og Størløkka ble ikke testet onsdag.

– Det er viktig å teste for å kunne avdekke feil og avvik. Vi har løpende vedlikehold, men finner jo best ut at alt er i orden ved å teste. Vi tester hver andre onsdag i juni og januar, forklarer Carlsen.

Nytt system kommer

De som bor eller oppholder seg i Hønefoss på slik dager vil få med seg alarmen. Bor du utenfor byen – eller i Hole eller Jevnaker får du ingen alarmbeskjed.

– Hvordan varsles folk der hvor det ikke er sirene?

– Anleggene er plassert der hvor en i sin tid har ment risikoen er størst for flyangrep, eller hvor det er risikoutsatt industri eller infrastruktur. Dette er gammelt, og henger igjen fra den kalde krigen. Nå jobbes det med et varslingssystem der alle innenfor en gitt geografi kan nås via mobiltelefon, sier Carlsen.

Flyangrep

Anlegget skal kunne brukes for å varsle befolkningen ved akutt fare. I fredstid kan det være aktuelt å varsle om for eksempel gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasin.

– I krig kan varslingsanlegget brukes ved fare for flyangrep, heter det på sivilforsvarets nettsider.

Beskjeden til befolkningen er ikke lenger viktig melding – lytt til radio, men viktig melding – søk informasjon.