I dag går de siste skattemeldingene ut til lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende.

Samtidig har Skatteetaten beregnet hvor mange som får igjen på skatten eller som må betale restskatt. Over en million nordmenn må dermed belage seg på en kjedelig regning i stedet for ekstra feriepenger. Til sammen skylder nordmenn 24,3 milliarder kroner i skatt.

I snitt må de som får restskatt ut med 24.000 kroner. De foreløpige tallene fra Skatteetaten viser at en av fire har betalt inn for lite skatt i løpet av 2020, rundt 180.000 flere enn i 2019.

LES OGSÅ: Eksperter: – Derfor er det dårlig nytt å få igjen på skatten

– Mange er flinke til å justere skattekortet gjennom året når de får økonomiske endringer, men ikke alle gjør det. Det er lurt å sjekke skattemeldingen nøye nå, blant annet for å sikre at du ikke ender opp med å ha betalt for mye, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark til Nettavisen.

Opptur for 2,7 millioner

Men langt flere har betalt for mye skatt gjennom 2020 og får dermed penger igjen. Den foreløpige skatteberegningen viser at det gjelder tre av fire lønnstakere og pensjonister.

LES OGSÅ:Slik unngår de skattemelding-kaos: I år får ikke alle meldingen samtidig

Hele 2,7 millioner skattytere får tilbake til sammen 32,4 milliarder kroner. I snitt betyr det 12.000 kroner igjen på skatten.

I tabellen under ser du de fylkesvise forskjellene på hvor mange som har penger til gode og hvor mange som får restskatt samt snittbeløpet per fylke.

Mange har allerede fått igjen pengene de har hatt til gode. Skatteoppgjøret kan komme mellom slutten av mars og slutten av oktober, men de fleste lønnstakere og pensjonister får pengene igjen i april, mai eller juni.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier Funnemark.

Lar du være å levere inn, men venter til den blir levert automatisk, vil oppgjøret komme tidligst i juni. Du kan også bli tatt ut til kontroll, som vil forsinke oppgjøret noe, opplyser skattedirektøren.

Viktig å sjekke dette i år!

En god nyhet i år gjelder også for dem som får restskatt. Tidligere er det blitt lagt til en liten rente på skatt som skal tilbakebetales. Den er fjernet nå. Og du må ikke betale tilbake tidligere enn før, selv om oppgjøret kan komme tidligere:

– Men man må ikke betale restskatt før selv om oppgjøret kommer tidligere. Og det er i år null rente på restskatten, sier Helen Rist, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten, til Nettavisen.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men ikke ferdigutfylt, presiserer etaten. Noe informasjon må du fylle ut selv, som fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig å sjekke at opplysningene er korrekte. Og det er særlig en ting du må sjekke grundig i år, oppfordrer Helen Rist:

– Har du hatt reiseutgifter som du kan trekke fra, er ikke disse forhåndsutfylt. På grunn av koronasituasjonen må du oppgi dette selv i år, dersom du har hatt fradragsberettigede reiseutgifter på tross av pandemien.

Her kan du se hvor mye vi skylder i skatt og hvor mye vi har til gode i de ulike fylkene:

Flere enn vanlig har fått restskatt, og reisefradrag som har falt bort, på grunn av hjemmekontor, kan være noe av forklaringen. Derfor er det viktig å sjekke at disse opplysningene er korrekte, påpeker Rist:

– Pass på dette hvis du har lang reise til jobben og ikke har hatt hjemmekontor.

Lave renter har gitt noe lavere fradrag på boliglån, men dette har trolig ikke betydd like mye som fradragene for restskatt totalt, anslår Helen Rist.

Den vanligste årsaken til at du får penger igjen, eller restskatt å betale, er at privatøkonomien din i 2020 ikke ble nøyaktig lik beregningene i skattekortet. Skattekortet bestemmer hvor mye skatt som blir trukket av inntekten din på forskudd, gjennom hele året.

Lavere fradrag for både lånerenter og reisevei til arbeid kan ha bidratt til at noen betalte for lite skatt i 2020 og har endt opp med restskatt.

I år har nemlig ingen fått utfylt fradrag for reisevei mellom hjem og arbeidssted i skattemeldingen, fordi ganske mange arbeidstakere ikke reiste til arbeidsplassen som vanlig i 2020.

– Du kan bruke vår kalkulator for å sjekke hvor mye fradrag du har krav på for de dagene du hadde reisevei til arbeid, sier Schanke Funnemark.