Gå til sidens hovedinnhold

Skal kommunen si nei til gavepakke på 11 millioner? | Lise Bye Jøntvedt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Frivilligheten i Haug stiller med 10 millioner kroner i egenkapital og 1 million i planleggingsmidler. De ønsker å bygge Haugsbygd Arena, som kan stå klar i 2023.

For å få til dette trenger de frivillige organisasjonene kommunal garanti for resten av byggekostnadene, beregnet til 72 millioner. Ringerike Høyre ser på tilbudet som en gavepakke til Ringerike kommune, og til hele Haugsbygdas befolkning.

Torsdag skal kommunestyret si ja eller nei til søknaden.

LES OGSÅ: Kommunen vil låne 45 millioner: Bygger ny storstue til 72 millioner

Formannskapet sa nei

Da saken nylig ble behandlet i formannskapet fikk tilbudet fra de frivillige i Haugsbygd bare Høyres og Frps stemmer. Ap, Sp, SV og MDG gikk for rådmannens innstilling.

Rådmannen og de rød-grønne partiene vil heller at kommunen låner 72 millioner kroner og bygger hallen selv. Men kommunens nåværende lånesituasjon betyr at vi ikke har råd til å låne mer før i 2024-25. Da kan hallen neppe realiseres før i 2026.

Skulle stått klar i 2022

Kommunestyret vedtok i 2019 at Haugsbygd Arena skulle stå ferdig i 2022. Det kommer ikke til å skje i kommunal regi. I mellomtiden har frivilligheten jobbet fram et prosjekt som kan oppfylle intensjonen i vedtaket, for øvrig etter positiv respons fra tidligere ordfører Kjell Børre Hansen.

Haugsbygd Arene blir mer enn bare en idrettshall, den blir en storstue for hele bygda. Det blir idrettshall med muligheter for 3-deling, 6 garderober, kulturareal med muligheter for korps og andre kulturaktiviteter, og sosiale arealer.

Prosjektet får også 3 klasserom og grupperom, sårt tiltrengte rom for skolene i Haug, og altså nye gymsaler. Prosjektet kan realiseres på under 20 måneder fra investeringsbeslutning, noe Ringerike Høyre mener bør skje i kommunestyret torsdag 5. november.

Privat initiativ

Hvis kommunestyret går for rådmannens nåværende forslag ser vi tidligst 2026 før anlegget står ferdig.

Hvorfor er venstresiden så redde for å si ja til private initiativ? Det kan i alle fall ikke være av frykt for dårlig vedlikehold. Når det gjelder vedlikehold av kommunale anlegg og bygninger har kommunen ikke mye å skryte av.

Noe helt annet ser vi på eksempelvis AKA Arena, der kommunen og private gikk sammen, og vedlikeholdet står til sekser på terningen. Kommunen har nylig garantert for lån til kunstsnøprosjektet på Ringkollen, der byggingen gjøres av det private. Ringerike Høyre mener Haugsbygd Arena bør realiseres på samme måte.

Storstue og møtested

Hva kan Ringerike kommune tape på å gi Haugsbygd Idrettsforening og Vang skoles musikkorps kommunal garanti for opptak av lån, og la de frivillige bygge og drive Haugsbygd Arena? Minimalt, etter Ringerike Høyres syn. Bygdas befolkning inviteres til å være med i prosjektet, og alle brukere får eierskap til anlegget.

Vedlikeholdet vil gjøres fortløpende. Haugsbygd Arena blir en storstue og et møtested for unge og gamle. Kommunen får tilgang til nye gymsaler og sårt tiltrengte klasserom og grupperom.

Kommunen slipper låneopptak vi strengt tatt ikke har råd til. Lånte penger kan i så fall brukes på andre prosjekter, for eksempel innen eldreomsorgen.

Hva skjer hvis de frivillige på sikt ikke klarer driften og kommunen må innfri lånegarantien? Da går hallen tilbake til kommunen som eier. Kommunen vil da ha spart de 11 millionene frivilligheten gikk inn med i utgangspunktet, samt driftsutgifter fram til overtagelsen. Også i et slikt tilfelle vil dette være en gavepakke til Ringerike kommune.

Ringerike Høyre håper å få flertall for dette synet i kommunestyret 5. november.

Kommentarer til denne saken