Gå til sidens hovedinnhold

Skal debattere om unge muslimer er norske nok

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag kveld kommer to unge muslimer til Ringerike bibliotek for å samtale om islam og integrering, om hverdagslige og store prinsippspørsmål.

Det håper bibliotekets Aase Bekkeheien vil engasjere mange. Hun viser til en omfattende NOVA-undersøkelse fra 2015 der nær 60 prosent av Oslo-ungdom i aldersgruppen 16–19 år var enige i påstanden «Jeg mener det foregår en krig mellom Islam og Vesten».

Samtidig med økende innvandring til Norge har medier og politikere i større grad enn tidligere problematisert muslimers samfunnsrolle lokalt og globalt.

Tirsdagens samtale tar opp flere spørsmål. Blant annet hvordan det er å vokse opp som muslimer i Norge? Hvilke utfordringer møter man og hvor går grensene mellom kultur og religion? Hva tenker de om stridsspørsmål som bruk av hijab, håndhilsing i arbeidslivet og radikalisering av ungdom?

Tre sentrale personer

Til biblioteket kommer to muslimer for å samtale om emnet, ledet av Ole Jacob Løland.

Farhan Shah (30) har vokst opp ved Holmlia utenfor Oslo og arbeider for tiden på en doktoravhandling innenfor islamsk teologi ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Shah var også bidragsyter til antologien Islamsk humanisme (Moment 2016) sammen med en rekke muslimske akademikere og samfunnsdebattanter.

LES OGSÅ: «Norsk nok?» spør biblioteket. Nå har de fått penger for å finne svar

Lajla Omarova (17) er elev ved Ringerike videregående skole hvor hun går på utdanningsprogram for studiespesialisering. Omarova er født i Ingusjetia (et bitte lite land ved siden av Tsjetsjenia), men kom til Norge allerede i 2002.

Ole Jacob Løland, fagreferent i teologi ved Universitetsbiblioteket, Universitetet i Oslo, bor i Hønefoss og var i høst bokaktuell som medforfatter av boka Global kristendom (Universitetsforlaget 2018) som belyser kulturelle og samfunnsmessige aspekter ved kristendommen som verdens største religion på globalt nivå i dag.

Arrangementet er i samarbeid med Fritt Ord og Hole bibliotek.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.