– Det er lite sannsynlig at det blir bedring til neste år. Det bli nok verre før det blir bedre. Og vi ser at en del av virksomhetene som er angrepet, er nærmere å ha kritiske roller i samfunnet, sier Gunnar Ugland, leder av Telenors sikkerhetssenter, til E24.
Ugland sier at slike angrep i ytterste konsekvens kan utgjøre en risiko for liv og helse ved at angriperne for eksempel rammer energiforsyning eller sykehus.
Også direktøren for Næringslivets sikkerhetsråd ser en utvikling der de cyberkriminelle blir stadig flere og mer aktive.
Dette vet vi om angrepet på Amedia
Hackere har tatt seg inn i Amedias systemer, og vært der i noen dager. Angrepet er trolig startet før jul.
Angrepet har lammet Amedias systemer for produksjon av papiravis, og låst ned systemer som avisene er avhengige av.
Hackerne skal ha tatt seg inn i systemene gjennom en sårbarhet i Windows. – Det er utnyttet et sikkerhetshull i Windows, uttalte Pål Nedregotten på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.
Angrepet har ikke rammet systemer som brukes til å produsere og publisere nyheter på nettavisene.
Amedia omtaler angrepet som et løsepengeangrep. Hackernes hensikt er å få Amedia til å betale for å få tilbake tilgang til sine data.
Ifølge Romerikes Blad har hackerne lagt igjen følgende beskjed: «Your network has been breached and all data were encrypted. Personal data, financial reports and important documents are ready to disclose»
Oversatt: «Nettverket ditt har blitt brutt og alle data ble kryptert. Personopplysninger, økonomiske rapporter og viktige dokumenter er klare til å avsløres».
I tekstfilen følger en oppskrift for hvordan løsepenger skal betales, samt tydelige beskjeder om ikke å kontakte politiet og en oppfordring til å betale.
Amedia uttaler at slik dialog ikke er aktuelt, og at de overlater eventuell dialog til politiet.
Amedia opplyser at de har informert politiet om sin kjennskap til angrepet, og overlater til politiet å uttale seg om hvem som kan stå bak. Angrepet er anmeldt.
Kripos opplyser til VG at Europol er koblet på saken. Kripos bekrefter at de også koordinerer med andre saker som har truffet norske selskaper den siste tiden – og at de tillegg koordinerer med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
– Det at det har økt så drastisk i omfang er veldig alvorlig, sier Odin Johannessen til E24.
– Det truer hele måten vi styrer samfunnet vårt på, og måten vi driver forretninger på. Vi er gjennomdigitalisert. Når de nå klarer å hindre at aviser blir utgitt, ser vi et bevis på at konsekvensene kan bli veldig store, både for samfunnet og for enkeltbedrifter, sier han.
Angrepet mot Amedia natt til tirsdag førte til at ingen papiraviser kom ut onsdag og kun 13 gikk i trykken torsdag. Nødløsningen som nå er i bruk, gjorde at i underkant av 70 aviser ble levert til kundene fredag.

Dataekspert: – Rett og slett utpressing

Data-angrep rammer matbutikken: – Fikk ingen leveranse
