Da som nå, var vår kjære by ved fossen et varehandelens «Mekka» for mange i vårt vidstrakte opland.

Etter at vi atter en gang har vridd om knappen på vår tidsmaskin tilbake til året 1950, kan vi ikke unngå å legge merke til høyvekta og kjøttkontrollen, som er et av byens mange landemerker. Litt bakenfor, i skråningen opp mot Thistedgården, har vi hestebindinga og vanntroa, som er en populær parkeringsplass for bøndenes firbente slitere. I eimen fra dampende hestepærer beveger vi oss videre mot Fossveien 1, hvor Ring Bygg besitter en stor del av grunnarealet med sine ca. 30 ansatte. Disponent Sigurd Pedersen er den drivende kraft i bedriftens mange virksomheter.

Opp trappen til 2. etasje finner vi Hønefoss Manufakturlager, som drives av H. Bjerkedok. I samme etasjen har Laur Larsen sin damefrisørsalong. Den ruvende bygården har også gitt plass til Buntmaker Pedersens eftf. (Buntmakerenka), hvor fru Borghild Brath har drevet siden 1932. Forretningen ble etablert allerede i 1856. Bjarne Borlaug kolonialbutikk er nærmest nabo, og deretter S. Gjerde Tobakk og Frukt. Øverst i Fossveien residerer bokhandler Joh. E. Bye med Asta Bye som ansvarlig sjef siden 1931.

Skøiengården ruver også godt i bybildet mot torget. Vegg i vegg med bokhandleren driver Olaf Gandrud sin fargehandel og drogeriforretning. Et velkjent firma i bygningsartikler, Thoresen og Berg har sine lokaliteter i Skøiengården, og disponerer i tillegg store lagerlokaler i bakgården. Ringerike Magasin, som eies og drives av Gudbrand Skøien, selger alt fra herre- og gutteklær til dametrikotasje. Med sine fem utstillingsvinduer mot torget og Stabellsgaten, viser «Magasinet» et tillitsvekkende ansikt utad. I det vi runder hjørnet finner vil Alf Frøhaugs kolonialbutikk, og deretter Alfred Osnes fisk og grønnsaksforretning, hvor den blide og syngende ekspeditøren Karsten Olaussen betjener kundene.

Vi vandrer ufortrødent videre oppover Stabellsgaten. Etter å ha lagt bak oss et høyt og langt plankegjerde, kommer vi til Nils Engelstads velassorterte forretning, med fisk og vilt som sin spesialitet. Han kan forøvrig skilte med å være leverandør av rakefisk til det kongelige hoff! I Stabellsgaten 3 driver Solveig Bjørkholdt kafé «Odin», og i lokalet ved siden av sitter skomaker Eriksrud ved sin lest. Hønefoss Glasmagasin befinner seg like ovenfor i egen gård. Innehaver er Chr. Larsen. Virksomheten omfatter, i tillegg til glass, stentøy og kortevarer, også et glassmesterverksted, samt rør og sanitærutstyr. I kjelleretasjen finner vi nok en skomaker.

Kommunegården er neste stoppested. Her holder byens best lukrative forretning til huse. Butikkens firmamerke er en gyllen ring med en «V» i midten. Vi skimter samlagsbestyrer Arne Jørstads kjente profil gjennom vinduet, og vi haster videre med stø kurs mot en stor trebygning på toppen av Stabellsgaten. Marie Johansens kjøttforretning er den første butikken vi støter på. Hakk i hæl kommer Thv. Tangen Landmannsforretning. Jonas Berges kafé og spiseforretning, hvor hans danske kone står for driften, frister oss med duften av nykokte smultringer, men vi besinner oss og rusler videre. Neste stopp er J.B. Grønlie Farvehandel og garderoberenseri samt farveri. Sistnevnte virksomhet setter med jevne mellomrom ulike farger på «Veslebekken», som sildrer og renner forbi farveriet. Alme og Brodahl sport, radio og våpenforretning, finner vi på tampen i Grønliegården. I kjelleren har Carl Børjeson sitt sykkelverksted. I en liten murbygning rett over gårdsplassen, har A. Evenstad sitt aksidenstrykkeri, som i sin tid utga avisen «Sosialdemokratien» hvor vårt bysbarn Leif Berg begynte sin journalistkarriere!

Etter å ha sluppet forbi Sigurd Sørflaten og hans «tante», som må støtte seg til dragkjerra, skrår vi målbevisst over gaten, for deretter å menge oss med flere togreisende som nettopp har ankommet med lokaltoget fra Drammen. Noen har allerede vært innom fru Haugland og proviantert. Det merkes på tobakksrøyken som henger igjen i luften. Kolonialkjøpmann J. R. Berg står i butikkdøra og betrakter trafikken, mens han smiler og hilser til de forbipasserende, - og også til oss, der vi rusler forbi for å ta Bjørnholdtgården i nærmere øyesyn. Like ved innkjørselen til bakgården, hvor bøndene parkerer hest og kjerre, driver gårdeieren Rich. Bjørnholdt er engrosforretning i kolonialvarer. Ved siden av har frisørmester Aksel Karlsen sitt domene. Brødrene Olafsen holder også til i Bjørnholdtgården med sitt møbeltapetserverksted.

Posthusgården ligger stor og ruvende foran oss. Frisørmester Einar Simensen har her sin salong både for damer og herrer. Han beskjeftiger i alt sju ansatte med å utføre alt til faget henhørende. Fr. Wagner Blomsterhandel, hvor Lilly Wagner er daglig leder, er nærmeste nabo til posthuset, der den myndige og altovervåkende frk. Sørlie har full kontroll. At postkontoret er et uunnværlig trekkplaster til Stabellsgaten, er noe de over 30 handelsdrivende i byens største og beste handelsgate er skjønt enige om.

Etter denne opplevelsesrike rundturen i en del av handelsstrøket i hyggelige Hønefoss i de gode gamle dager, er også vi skjønt enige om å skru tidsmaskinene fram igjen til dags dato. Vi møtes igjen på Grandhjørnet neste lørdag! Jeg takker for følget og sier som sist: Salvo errore et omissione» (S.E.e.O).