Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiet utnevner Vedum til statsministerkandidat

Senterpartiet har vedtatt å løfte partileder Trygve Slagsvold Vedum fram som deres statsministerkandidat.

Dermed blir det to statsministerkandidater på rødgrønn side, og Vedum blir en uttalt konkurrent mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i kampen om å bli Norges neste statsminister etter valget i høst.

Spørsmålet om statsministerkandidaturet har satt tydelig preg på Sp-landsmøtet denne helgen.

Et stort antall delegater gikk fredag åpent ut og proklamerte Vedum som statsministerkandidat fra talerstolen, og søndag ble dette foreslått formelt av parlamentarisk leder Marit Arnstad til stående applaus.

Partiet har nå vedtatt dette.

Nektet lenge å svare

I flere måneder har Vedum nektet å svare på spørsmål om egne statsministerambisjoner, men han har heller ikke slått fast at Sp stiller seg bak Støre som statsministerkandidat.

Spørsmålet ble for alvor aktuelt da Senterpartiet var større en Arbeiderpartiet på flere målinger i fjor høst. På Poll of polls gjennomsnittsberegning av de nasjonale meningsmålingene i mai, fikk Ap en oppslutning på 24 prosent mens Sp ble målt til 16,5 prosent.

Spørsmålet ble avgjort da landsmøtet behandlet en resolusjon om regjeringssamarbeid.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad tok ordet under behandlingen av saken og foreslo en endring i resolusjonen.

– Det mangler bare én setning i denne resolusjonen, sa hun.

På vegne av sentralstyret fremmet hun følgende ordlyd:

«Partileder Trygve Slagsvold Vedum er Senterpartiets kandidat som statsminister i en regjering der Senterpartiet deltar.»

I resolusjonen fastslås det også at Senterpartiet ønsker en Sp/Ap-basert regjering. Resolusjonen sier ingenting om forholdet til SV.

Politisk spill

Spekulasjonene om statsministerspørsmålet har overskygget de politiske diskusjonene på landsmøtet denne helgen.

Samtidig har det foregått et politisk maskespill i kulissene, der anonyme lekkasjer har drevet saken videre, mens partiledelsen i stor grad har avstått fra å kommentere prosessen offisielt.

En av dem som tidlig gikk offentlig ut med støtte til ideen om Vedum som statsministerkandidat, var Vestfold Senterpartis leder Kathrine Kleveland. Hun er begeistret over hvordan flere og flere delegater har tatt ordet under landsmøtet for å gi uttrykk for støtte til forslaget.

– Jeg ble mer og mer fornøyd for hver gang noen fra talerstolen støttet Trygve som Senterpartiets klare statsministerkandidat, sier hun.

Ap avdramatiserer

Etter det NTB kjenner til, er det også flere i Senterpartiet som har vært urolige for hvordan Ap vil ta imot beskjeden.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran forsikret før vedtaket lørdag at partiet har lave skuldre.

– Vi har lenge vært tydelige på vår plan og vårt mål. Vi ønsker en rødgrønn regjering sammen med Senterpartiet og SV, med Jonas som statsminister, sier Skjæran til NTB.

– Vi har fokus på vår jobb. Vi ønsker et sterkest mulig Arbeiderparti.

em class="italic"– Tror du Støre tåler konkurransen? /em

– Jonas tåler alt. Jonas blir en veldig god statsminister for en rødgrønn regjering.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.