Seks nye smittet av korona i Drammen: – Er ikke overrasket

Ytterligere seks personer som er bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte. Alle seks var i samme reisefølge som de to første personene som testet positivt på koronaviruset i Drammen.

DEL

Dermed er det bekreftet at åtte av de 12 personene som vendte hjem etter ferie i Nord-Italia sist helg, er smittet. Det er tatt prøver av de siste fire også, opplyser Drammen kommune på sine hjemmesider.

Tre av disse er negative, mens den siste ikke er ferdig analysert ennå. Denne personen befinner seg i en annen kommune og blir fulgt opp derfra.

– De personene som nå har testet positivt på koronasmitte, hadde symptomer som kunne indikere smitte. Så det er ikke så overraskende at vi nå står med flere positive prøveresultater knyttet til dette reisefølget, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune til Drammens Tidende.

Han bekrefter at disse seks personene, i likhet med de to første smittede, har forkjølelses- og influensalignende plager, og ikke fremstår som alvorlig syke.

– Ikke overrasket

Ifølge smittevernoverlegen kom ikke beskjeden om de positive prøvene som noen stor overraskelse på de seks personene heller.

Etter de to første positive prøvene var alle seks forberedt på at de også kunne være smittet, ikke minst på grunn av at de hadde symptomer som kunne indikere at de også hadde fått koronaviruset.

Alle åtte som nå har fått bekreftet at de er smittet av koronaviruset, har sittet i hjemmekarantene siden hjemkomsten fra Nord-Italia sist helg. Ifølge smittevernoverlege Sagberg er det derfor liten sannsynlighet for at de har smittet så mange utover sitt eget reisefølge.

Beredskapssjef Sten Petter Aamodt (t.v.), kommunalsjef Anne Hilde Crowo og smittevernoverlege Einar Sagberg informerte tirsdag om de som er smittet av korona i Drammen.

Beredskapssjef Sten Petter Aamodt (t.v.), kommunalsjef Anne Hilde Crowo og smittevernoverlege Einar Sagberg informerte tirsdag om de som er smittet av korona i Drammen.

– Vi vet at de har hatt kontakt med noen få etter hjemkomsten og før de ble testet og isolert. Vi vet hvem dette er og følger opp dem også, sier Sagberg.

LES OGSÅ: Mangel på koronatester: – Ingen kan kreve å bli testet

Venter på flere svar

Det sendes prøver til Ullevål sykehus for analyser fortløpende. Onsdag morgen venter man fortsatt på svar på ni prøver fra personer i Drammen kommune. Det er ventet at resultatet disse prøvene blir klart i løpet av onsdagen, og fram til avklaring er disse personene i hjemmekarantene.

Smittevernoverlegen minner om det generelle rådet som gis til alle for å bidra til at smitten ikke spres videre.

– God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus. Og hold minst én meters avstand til personer med luftveissymptomer, sier Sagberg.

Råd for å forebygge virussmitte

Dette er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset.

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117. Helsedirektoratet anmoder folk om å ikke ringe nødnummeret 113 hvis de har spørsmål om viruset. Det nummeret er til for akutte tilfeller av sykdom eller ulykker.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken