Gå til sidens hovedinnhold

SE DIREKTE: I dag kommer de nye reiserådene - flere land kan bli «røde»

Artikkelen er over 1 år gammel

I dag kommer oppdaterte reiseråd fra regjeringen. Flere land er i faresonen for å bli «røde».

Regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen, der nye reiseråd legges fram, holdes fredag klokken 14.

Det er knyttet spenning til hvilke land som blir «grønne», og hvilke som blir «røde».

Folkehelseinstituttet har satt en grense på 20 smittede per 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene for at et land skal regnes som «grønt». Myndighetene har sagt at de vil gjøre en helhetsvurdering.

Flere enn Spania

Det er allerede varslet at Spania trolig blir rødt grunnet økt smitte med et smittetall på 30,9. Men også flere andre europeiske land har en stigende smittekurve, blant andre Belgia og Frankrike.

Dette er de grønne landene som er i faresonen for å bli røde, ifølge tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC. Noen av landene har en stigende smittekurve, mens andre er på vei ned.

  • Belgia: 18,5
  • Østerrike: 17,2
  • Storbritannia: 14,1
  • Frankrike: 13,2
  • Polen 11,8
  • Slovenia: 12,1

Landene som ligger dårligst an i Europa, er Luxembourg (196,1), Romania (51,4), Sverige (45,4), Bulgaria (46,3) og Portugal (41,8).

Til sammenligning har Norge et smittetall på 2, Danmark har 7,8, Finland har 1,4 og Island har 2.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet vil være til stede på pressekonferansen.

Stor pågang

De som kommer hjem fra Spania etter midnatt natt til lørdag, må i ti dagers karantene dersom Spania skifter farge. SAS har sagt at de til og med vil øke farten på et SAS-fly fra Alicante for å rekke fristen, ifølge TV 2.

Europeiske Reiseforsikring , som er del av If, sier det er stor pågang fra spaniareisende som lurer på hvilke råd som gjelder.

– Dersom landet eller regionen hadde grønt lys på seg ved avreise, vil reiseforsikringen gjelde som normalt, inkludert medisinsk hjelp og eventuell hjemtransport ved sykdom, sier informasjonssjef Sigmund Clementz.

Åpning for Sverige?

De svenske regionene Kalmar og Värmland åpnes trolig for nordmenn, sammen med Blekinge som allerede har vært grønn, skriver Aftenposten.

De tre regionene er de eneste som torsdag tilfredsstiller kriteriene. De grønne regionene Kronoberg (20,2) og Skåne (23) står i fare for å bli røde igjen etter en smitteøkning.

Tallene er foreløpige, og det kan dermed komme små justeringer, presiserer avisen.

Värmland grenser til Norge, mens Blekinge og Kalmar ligger sørøst i nabolandet.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.