Jeg bodde i Oslo og skulle ha aftenvakt på sykehuset og tenkte jeg skulle finne en «midsommarfeiring» et eller annet sted før jeg gikk på jobb. Jeg husker at jeg var nede i sentrum og at jeg var innom Frognerparken, men til min store forundring fant jeg ingenting.

Det var litt merkelig og jeg tror nok at jeg kjente litt ekstra på hjemlengselen den dagen. Men så lærte jeg meg at midsommarafton eller Sankt Hans aften kan feires på ulike måter.

Rundt bålet

Man kan samles rundt et bål, og man må ikke danse rundt midsommarstången. Det går også fint å ikke ha blomsterkrans i håret, spise nypotet, sild og jordbær og man kan gå til sengs uten blomster under puten, men da kan man faktisk risikere å ikke drømme om sin framtidige kjæreste.

Jeg vet ikke hvor mange midsommaraftonsnetter i min ungdom som jeg har plukket syv svartes blomster og lagt dem under puten. Men man skal være stille når man plukker dem, og det greide jeg aldri.

Etter hvert lærte jeg også at Sankt Hans eller jonsok har å gjøre med Johannes Døperen.

Johannes var seks måneder eldre enn Jesus, og derfor feires den 24. juni til minne om hans fødselsdag.

Sommeren på sitt vakreste

Akkurat nå vil jeg helst ikke tenke på at det bare er et halvt år til vi skal feire jul igjen. Sommeren er jo på sitt vakreste, nettene er lyse og resten av sommeren ligger framfor.

Å feire sommersolverv, at dag og natt er like lange, har man gjort langt før kristendommen kom til Norden, og jeg kan skjønne det. Det er noe magisk med lyset og alt det grønne og frodige i naturen. Livet som har seiret over en kald og mørk vinter.

Johannes var en modig og tydelig veiviser som fortalte sin samtid hvem Jesus var. Og hvor lite lysten jeg enn er på å tenke på julen, så kommer jeg ikke ifra, at Johannes hver Sankt Hans peker framover mot Jesus som kom til verden for å gi oss liv og framtidshåp.

Uansett hvordan du pleier å feire Sankt Hans eller midsommar ønsker jeg deg en god helg og en fortsatt fin sommer.