Gå til sidens hovedinnhold

Så mye harryhandlet vi for i fjor

Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn på dagstur la igjen 14,3 milliarder kroner hos våre naboer i Sverige i fjor. Svenskehandelen gikk noe ned fra året før.

Til sammen la nordmenn ut på 8,5 millioner handleturer til Sverige i løpet av 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det vil si at de i snitt la igjen 1682 kroner. Totalt handlet de for 557 millioner kroner mindre enn året før.

Mer enn ni av ti kroner nordmenn brukte på grensehandel i fjor ble brukt i Sverige. Strömstad er det desidert mest populære reisemålet og står for 46 prosent av handelen. På andre og tredjeplass følger Charlottenberg (18 prosent) og Töckfors (9 prosent).

Det er østlendinger som bruker mest penger på grensehandel.

LES OGSÅ: Grensegigantene knuste omsetningsrekordene

Folk fra Sør-Østlandet la igjen 5,55 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, folk fra Oslo og Akershus handlet for 4,81 milliarder kroner og Hedmark og Oppland sto for 1,61 milliarder kroner.

For landets øvrige regioner fordeler grensehandelen seg slik: Agder/Rogaland og Vestlandet: 1,59 milliarder kroner, Trøndelag: 1,03 milliarder kroner og Nord-Norge: 1,03 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Kjøper brus fra Sverige, og henter den i nærbutikken de før handlet i

Regner man med all grensehandel, også utenfor Sverige, var den samlede handelssummen på 15,7 milliarder kroner i fjor.

Les også

For billig mat i Norge?

Les også

Maten er billigere i Sverige, men lønner det seg å ta turen?

Les også

Like sikkert som enkelte drar til påskefjellet, drar disse til Strømstad: – Jeg ble singel i går, så nå er jeg ekstra klar for å feste

Les også

Kaos på grensa: – Kan jeg få kjøpe handlevogna deres for 20 kroner?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.