Vi har blitt vant til å høre at Norge er et av verdens dyreste land, men hvor dyrt er det egentlig?

Ved hjelp av tall fra Eurostat har SSB tirsdag lagt fram en oversikt som viser hvor mye dyrere er enn Europeiske land, basert på de prisene forbrukerne faktisk betaler.

Ifølge oversikten er landene utenfor EU som kommer dårligst ut, skriver Nettavisen.

– Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen viste at prisnivået til personlig konsum i EFTA-landene Island, Sveits, og Norge i 2017 var henholdsvis 72, 67 og 57 prosent over gjennomsnittet i EU, melder SSB.

I andre enden finner vi land på Balkan.

Matvarer og alkoholfrie drikkevarer var dyrest i Sveits, der prisene på denne typen varer ligger 69 prosent over EU-snittet. Norge følger deretter med 66 prosent høyere prisnivå, før Island på 55 prosent. Billigste mat og alkoholfrie drikkevarer finnes i Nord Makedonia, Romania og Polen – rundt 30 prosent lavere enn gjennomsnittet i EU.

Tallene viser at prisene på importvarer uten toll, blant annet klær og møbler, er det Norge kommer best ut på – mens tungt avgiftsbelagte produkter som alkohol og tobakk er en versting.

Overraskende nok kommer også utdanningskostnader og helsekostnader høyt ut på listen. Årsaken til dette er at undersøkelsen tar høyde for kostnadene også i tilfeller der staten betaler for privat forbruk/tjenester (AIC).

Det er viktig å understreke at tallene viser de faktiske kostnadene i et land, og tar ikke høyde for forskjellige lønnsnivå.