Russetiden er en tid for fyll og faenskap, det er det vel ingen som legger skjul på. Alkohol får fram det verste i folk, men likevel er det lett å bli provosert av det som kommer før fylla. Logoer og sanger er for noen en selvfølgelig del av russetiden, men hvor skal grensen gå? Er det greit med logoer og sanger som grenser mot å være diskriminerende?

Russesanger er ment å lage stemning, med enkle melodier og enkle tekster. Jeg har i utgangspunktet ikke noe imot russesanger, men jeg blir provosert når tekstene lyder: «I kveld er det lov å være hore».

Nå skal jeg ikke dra alle sangene som har blitt laget og kommer til å bli laget under en kam, for det er jo ikke alle som har slike tekster. Men de mest berømte sangene er som oftest grove og provoserende. Mange tenker på lettkledde damer og sex som en del av russetiden, men slike tekster er rett og slett diskriminerende.

Når gutta får en klapp på skuldra og tommel opp for å ha ligget med flest mulig jenter, skal jentene bli stemplet som horer? Kanskje jeg er gammeldags, kanskje jeg ikke forstår humoren i det, men skal det være greit å kalle noen hore bare fordi du er russ? Skal man virkelig kunne overse tydelig diskriminerende sangtekster bare fordi det er «humor»?

Det er jo ikke bare sangene jeg reagerer på, det er jo også logoene som blir presentert i og før russetiden. Mange av logoene er kule og kreative, og setter virkelig standarden. Men så er det jo også de som er ekstremt drøye. Logoer som viser rasistiske scener og bilder som kan minne mye om gruppevoldtekt. Man kan gjøre mye i kunstens navn, men igjen, skal det være greit med slike logoer?

Det som i bunn og grunn bekymrer meg mest med disse logoene og sangene er det som ligger under. Det er noen som bestilte logoen og sangen, og de hadde vel en formening om hva de ville ha. Disse tingene er holdninger russen har til tiden som snart kommer. Det er greit å kalle jenter for horer og komme med rasistiske ytringer fordi det er russetid?

Skal man kunne gå utover det normale kun fordi man er russ? Skal normer og regler kunne oversees bare fordi man har på seg en hettegenser med et navn på eller kjører rundt i en buss? Jeg mener at russetiden ikke er en god unnskyldning for diskriminering, og det håper jeg også at mange av mine medruss mener.