Mettet 800 AUF-ungdommer fra ett kjøkken

Sultne ungdommer på Utøya.

Sultne ungdommer på Utøya. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Denne uken har Omar Viset, Ringerikskokken, hatt ansvaret for å mette 800 sultne AUF-ungdommer på Utøya.

DEL

Viset følger i fotsporene til Sundvolden Hotel, som i fjor tok seg av kjøkkentjenestene under den årlige sommerleiren. I år gikk den av stabelen onsdag 3. til søndag 7. august.

LES OGSÅ: Turistene vender tilbake til Utvika camping

Utfordrende uke

– Jeg ble kontaktet av Utøya AS allerede i fjor høst, og har siden hatt ansvaret for maten ved flere arrangementer på Utøya. Sommerleiren er litt spesiell siden vi ikke snakker om vanlige hotell- og restaurantgjester, men ungdommer fra 16 år og opp til noen-og-tjue, forteller han.

– Hva innebærer det i praksis?

– De spiser mye og godt, og menyen må inneholde mat ungdom liker. I tillegg må det være gjennomførbart i forhold til kjøkken, utstyr, logistikk og lager, forklarer Viset, som har fungert som både kokk og kjøkkensjef i løpet av uken.

Arbeidsdagene var lange, og varte fra klokken 06.30 om morgenen til klokken 22.

– Vi har servert tre måltider til 800 ungdommer hver dag, og det krever mye. Her har jeg hatt med to kokker til, i tillegg til at AUF har et eget kjøkkenlag på 20 personer, til enhver tid 4-5 personer, som har bidratt med å vaske, rydde, kutte og skjære.

LES OGSÅ: Ringerikskokken med multikjøkkenet

Mat i lange baner

– Det har gått usannsynlig menger brød! Hver dag har Kjell-Eric Andersen i Baker Narum levert ferske brød og rundstykker på kaia. Totalt 1300-1400 rundstykker og 2.500 brødskiver. Hver eneste dag.

– Til biffkarbonader med potemos snakker vi 150 kilo karbonader og like mye potetmos. Og med tanke på at de også har drevet egen nattkafe hvor det har gått ut et par hundre hamburgere, tallerkener med pommes frites hver dag, er vi nok oppe i 4, 5 tonn, kanskje 5 tonn totalt. Fra ett kjøkken.

– Det var mye! Nå du vel være veldig klar for ferie?

– Nei, allerede fra mandag er jeg tilbake på Helgelandsmoen, og er klar for mange lokale oppdrag og matkurs. Her blir det fullt kjør framover, avslutter sunnmøringen muntert.

LES OGSÅ: Klart for AUFs sommerleir på Utøya

Artikkeltags